08/08/11 14:39
(http://www.klassa.bg/)

В Ню Йорк гледат "Ал Джазира" на английски

„Ал Джазира“ вече може да се гледа на английски и в Ню Йорк благодарение на кабелен тв оператор на Time Warner. Сателитната телевизия ще предава 23 часа в денонощието през кабела RISE. Единственият свободен час от денонощието ще бъде запълнен от местна независима телевизия. В района на Ню Йорк веригата RISE излъчва през Time Warner Cable (TWC) и Verizon FiOS. „Ал Джазира“ дава от своя страна под аренда време за емисии на други кабелни телевизии в различни части на САЩ – Вашингтон, Охайо, Вермънт, Лос Анджелис. „Ал Джазира“ започна да излъчва на английски през 2006-а. Още тогава влезе в надпревара с новинарските канали на CNN и BBC World. „Ал Джазира“ бе създадена като арабска телевизия през 1996-а от правителството на Катар, което продължава да я финансира. След терористичните атентати от 11 септември 2011 г. „Ал Джазира“ се превърна в медиен фактор, защото разпространяваше видеообръщенията на мозъка на атентатите Осама бин Ладен и неговата групировка „Ал Кайда“.
Този факт бе предпоставка за договореност на „Ал Джазира“ с кабелната телевизия на CNN, която бе прекъсната през 2002 г., след като тв операторът на Катар обвини екипа на CNN, че е откраднал видео с интервю на Бин Ладен, записано през октомври същата година.
„Ал Джазира“ бе много сериозно критикувана от бившия президент на САЩ Джордж Буш, според когото телевизията бе рупор на антиамериканската пропаганда.
Тази година ръководството на „Ал Джазира“ реализира сериозно покритие на народните протести срещу арабските режими в Тунис, Египет и Сирия по време на така наречената Арабска пролет. Това е причината за повече от 70 000 писма, изпратени до New York Times, в които зрители и читатели настояват „Ал Джазира“ да може да се гледа на английски език в района на Ню Йорк. Изпълнителният директор на телевизията заяви пред вестника, че институцията не преследва материални цели и че няма да се изисква специално заплащане за онези, които желаят да следят канала на английски език.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване