08/08/11 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Всички такси на Столична община са незаконни

Незаконна е цялата наредба на Столична община за таксите в столицата и ние от Гражданска инициатива „Справедливост“ сме твърдо решени да я атакуваме в съда. Както е известно, през миналата седмица Софийският административен съд постанови, че Столична община незаконно е определила размера на такса смет. Това решение, разбира се, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и вероятно кметът Йорданка Фандъкова ще го направи.
Първото основание за решението на Софийския административен съд е формално – такса смет е незаконна, защото е нарушена цялата процедура по приемане на наредбата, определяща тази такса – не е била качена на сайта на общината, не е имало задължителното публично обсъждане и т.н.
Това, което обаче е важно – а то е посочено и в мотивите на Софийския административен съд – е, че таксите в тази наредба са определени в нарушения на чл. 7 от Закона за местните данъци и такси, където изрично е посочено, че „Местните такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата“. Столична община не се е съобразила с това изискване на закона и този факт не може да бъде опроверган. Като критерий за определяне на такса смет е взета данъчната оценка на жилището, а не количеството изхвърляни отпадъци. При това положение е ясно, че таксата няма как да бъде съобразена с разходите на общината за сметосъбиране.
При това положение аз лично не бих плащал такса смет, докато се произнесе Върховният административен съд. В същото време ние от Гражданска инициатива „Справедливост“ смятаме, че ВАС не винаги е на висотата на изискванията към него. Наблюдава се тенденция за съобразяване на решенията му с политическата конюнктура. Затова се стремим да даваме максимална публичност на всички свои инициативи и действия, защото според нас това е единствената конституционна и законова форма на натиск над който и да е съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване