08/08/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Въпреки споровете София и Москва преговарят за АЕЦ "Белене"

Конфликтът около строителството на АЕЦ „Белене“ се изостря, но въпреки това Русия и България решиха да продължат преговорите и да създадат работна група, която да проучи възможностите за финансиране на проекта, пише руският бизнес вестник „Комерсант“.
Изданието припомня, че „Атомстройекспорт“ не е оттеглила иска си в Арбитражния съд в Париж за 58 млн. евро към българската страна. В отговор на това НЕК обеща да заведе друг иск срещу руската компания на стойност 61 млн. евро. Сумата е дължима за неплатено оборудване от демонтажа на площадката в Белене.
Според руските експерти, цитирани от руското издание, нито една от двете страни не е готова да каже окончателно „не“ на ядрения проект. Имало е обективни причини за забавянето му, като икономическата криза и аварията в японската ядрена централа във Фукушима.
Новата работна група за оценка на потенциала за финансиране включва представители на НЕК и „Атомстройекспорт“. Тя е формирана след продължителни преговори, в които са участвали хора от икономическото ведомство и Българския енергиен холдинг, както и заместник генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров. Русия е предоставила на България пътна карта с належащите дейности по задействането на строителството на АЕЦ и възможните стратегии, допълва в. „Комерсант“. В пътната карта се повтаря предложението Русия да кредитира началото на строителството, както и да закупи дял в бъдещата АЕЦ.
„Комерсант“ обяснява още, че основните претенции на България към строителството на втората атомна електроцентрала в страната са финансови. На страниците си той припомня, че след като през 2008 г. германският концерн RWE се отказа от ролята на стратегически инвеститор, нито една друга голяма европейска енергийна компания не се присъедини.
Русия предложи кредит за осъществяването на проекта, но по това предложение София още няма официален отговор. При това България не е съгласна с поисканата от „Росатом“ цена от най-малко 6,3 млрд. евро, разказва за историята на конфликта изданието. България нае като консултант за финансовия потенциал на АЕЦ „Белене“ голямата британска банка HSBC, но по информация на руското издание все още няма представител на банката в новата работна група.
Първоначално икономическият министър Трайчо Трайков постави ултиматум на „Атомстройекспорт“ за оттегляне на иска до 1 август, но тъй като руската страна не реагира, министърът удължи срока на своя ултиматум до идващия петък, 12 август.
Засега не е ясно колко дълго ще работи новата група за оценка на финансовия потенциал, но според руските източници вероятно до 1 октомври, когато изтича срокът на поредния анекс към договора между НЕК и „Атомстройекспорт“, припомня вестникът.
Според анализатори, цитирани от „Комерсант“, за „Росатом“ АЕЦ „Белене“ е предимно въпрос на престиж. Ако се откаже от строителството на централата, България може да бъде задължена да плати неустойки от може би на 1 млрд. евро. Но за „Росатом“ е важно и присъствието в този район. Същевременно България има алтернативи в атомната сфера, например Westinghouse, завършва деловият вестник, визирайки визитите в България на вицепрезидента на компанията Хосе Гутиерес, както и срещите му с енергийния министър Трайчо Трайков.


Досега са подписани 12 споразумения

Споразумението за изграждането на АЕЦ "Белене" беше сключено през 2006 година. Проектът обаче все още не може да влезе в активна фаза. Една от основните причини – крайната цена на строителството не е одобрена, не е ясен и източникът на финансиране.
Отлагането на старта на ядрена централа беше осъществено с допълнителни споразумения между НЕК и „Атомстройекспорт“, по-късно между Българския енергиен холдинг и „Росатом“. До днес са подписани 12 такива споразумения.


„Атомстройекспорт“ отговори на 114 въпроса от АЯР

Руската компания "Атомстройекспорт" е предала на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) отговорите на всички поставени въпроси, свързани с техническата част на проекта за АЕЦ "Белене", съобщиха вчера от дружеството, предаде БНР. Агенцията беше поставила 114 допълнителни въпроса, свързани с безопасността на втората атомна централа, на които руснаците вече са изпратили отговори. Те обаче не са достатъчни за одобряване на техническия проект за АЕЦ "Белене", обясни вчера Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР. Според него е необходимо е да бъде предоставена още документация, сред която и доклад за извършване на стрес тест на новата мощност. До момента в ядрения регулатор са получени по-голямата част от отговорите на 114-те въпроса, но данните все още се преглеждат от експертите, каза Станимиров. Той добави, че отговорите ще бъдат обсъдени през следващия месец. Освен въпросите към проекта са изискани допълнително представяне на тематични отчети, свързани със строежа на централата. От АЯР все още не са дали зелена светлина за строителството на втора атомна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване