08/08/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Проверяват свободните зони на плажовете с GPS системи

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва повторни проверки по цялото Черноморие, съобщи пресцентърът на ведомството. Плановете предвиждат инспекциите да се извършват от междуведомствена група на място и от въздуха чрез GPS и сателитна система. През целия август ще се провеждат внезапни инспекции.
GPS системата се използва, за да може точно да се измери свободната зона, която трябва да е не по-малко от 50% от общата площ на ивицата. С нея се установява местоположението и действително заеманият терен на различните обекти и сектори на морския плаж. В началото на активния летен сезон бяха направени първите проверки, при които бяха констатирани 179 нарушения. Повторните инспекции ще покажат дали концесионерите и наемателите са изпълнили предписанията на МРРБ. Освен това с GPS системата трябва да се определи точното местоположение и заеманите площи от платени плажни принадлежности, пътеки за придвижване на инвалиди, спасителни постове, спортни зони, детски зони и т.н. С електроните данни ще могат да се избегнат бъдещи спорове по изпълнението на договорите.
Най-честите нарушения са свързани с пропуски в организацията на водноспасителната дейност и медицинското обслужване, уточниха от МРРБ. Други установени нередности са по-големи от допустимите площи за платени услуги и липса на санитарно-хигиенни съоръжения.
Наложените санкции са 1% от годишното концесионно възнаграждение или цена. От регионалното ведомството не информират колко пари са заделени от националния бюджет за извършването на тези проверки и въвеждането на сателитните системи.
Днес в проверките ще се включи и регионалният министър Росен Плевнелиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване