08/08/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Черен понеделник за световните борси, златото проби 1700 долара

Червена вълна премина през борсите в целия свят в първия търговски ден след решението на най-голямата рейтингова агенция Standard and Poor's да намали рейтинга на САЩ от ААА до АА+. Реакцията на инвеститорите бе очаквана пред страха от нова рецесия, не помогнаха и уверенията за координирана намеса от страна Г-20, Г-7 и централните банки.
„Цунамито“ от разпродажби удари първо в Азия, като най-големи загуби отчетоха китайските акции. Хонконгският индекс Hang Seng потъна с 4%, а индексът на Шанхайската фондова борса се сви с цели 3,7%. През деня червеното бе основен цвят и на европейските финансови пазари. Индексът FTSEurofirst 300 потъна с 0,4%, водещият индекс DAX на Франкфуртската фондова борса DAX губеше 1,3%, а CAC40 на Парижката фондова борса се понижи с процент. Лондонският FTSE-100 отчете спад с 0,78 на сто.
Глътка свеж въздух за инвеститорите бе решението на Управителния съвет на Европейската централна банка да започне изкупуване на испански и италиански облигации, но оптимизмът на траеше дълго. Той се отрази най-вече на фондовите пазари в Мадрид и Рим. Индексът на атинската борса ASE се срина с 5,1%. В червено бе и Българската фондова борса, където и четирите индекса затвориха на отрицателна територия. Тежък бе и ударът за Румънската фондова борса, където основният показател ВЕТ пропадна с 8,6%, чешкият PSE олекна с 4,8%, а хърватският Crobex отчете спад от 5,1 на сто. Руският индекс РТС се срина с над 5% под 1700 пункта за първи път от декември 2010 г.
При отварянето си очаквано Уолстрийт също пое в посока надолу, като спадовете на основните показатели бяха в рамките на 2%. Dow Jones Indust. поевтиняваше с 1,93%, S&P 500 губеше 1,63%, а Nasdaq Composite index олекна с 3,28%.
От друга страна, инвеститорите се обърнаха за сигурност срещу инфлация и обезценка на парите към златото. Благородният метал подобри за пореден път тази година рекорда си и за първи път в историята си мина 1700 долара – търгуваше се за кратко на нива от 1716 долара за тройунция. По-късно през деня то отново се върна под 1700 долара.
Петролът вървеше точно в противоположната посока – цената му се срина с близо 4% на фона на опасенията за икономиката на САЩ. След откриването на търговията в Ню Йорк цената на американския лек сладък суров петрол се понижи с 3,13 долара до 83,75 долара за барел. Петролът тип Брент поевтиня с 3,08 долара до 106,29 долара за барел.
Краткосрочна спекулация е името на „играта“ на пазарите. Икономиката просто показва, че няма способности да расте с потенциала си без големи стимули и скоро всичко ще се върне в нормални рамки, коментира Цветослав Цачев от „Елана трейдинг“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване