08/09/11 14:52
(http://www.klassa.bg/)

От сълзите не ни олеква

Ако си поплачем, когато ни е тежко, няма да ни стане по-добре. Вместо да ни олекне, както се казва в старата мъдрост, сълзите могат да накарат положението да изглежда още по-лошо. Две трети от жените не се чувстват по-добре, след като поплачат, а лошото настроение, предизвикано от пролетите сълзи, може да продължи до два дни, обясняват учените от Университета на Южна Флорида, цитирани от „Дейли мейл“. 9% от жените споделят, че сълзите ги карат да се чувстват още по-разстроени и депресирани. Според професор Джонатан Ротенбърг само малка част от случаите, в които плачем, са свързани с подобряване на настроението въпреки широкоразпространеното схващане, че ако си поплачем, ще ни олекне. „Сълзите изобщо не са толкова полезни, колкото повечето хора смятат“, обяснява още той. Затова, вместо да окуражаваме приятелите си да поплачат, е по-добре да ги насърчим да засилят социалните си контакти. „Когато плачът помага, това най-вероятно е не заради самите сълзи, а защото те стават причината за социална подкрепа и привличат вниманието върху важни проблеми“, смята Ротенбърг.
В неговото изследване той анализирал информация за 97 жени на възраст между 18 и 48 години. За близо една трета от тях поплакването водело до по-сериозно проливане на сълзи и това ги карало да се чувстват по-добре. Те споделили, че е важна интензивността на плача, а не неговата продължителност, както и че плачът заедно с друг човек е по-позитивен от самотния плач, докато проливането на сълзи пред група от хора влошава настроението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване