08/09/11 16:20
(http://www.klassa.bg/)

През октомври МВР ще публикува дарителите си

В последните три-четири месеца темата за получените от МВР дарения е много актуална. Министерството е една от най-отворените институции за предоставяне на информация по всякакви въпроси. Действията, които сме предприели в тази област, също демонстрират нашата ангажираност и воля да предоставяме информация и тя да стигне чрез медиите до българските граждани. С доста голямо притеснение наблюдаваме, че тълкуването на данните създава възможност за спекулативно изнасяне на информация, представяна не по начина, по който тя е в нашите сайтове. Може би защото сме в предизборна ситуация и може да се използва, за да се акцентира вниманието върху една работеща институция като МВР, но не с това, как работи, а как едва ли не по някакъв неправилен начин се усвояват средства, които са представени като цифри с грешно тълкувание.
В началото считахме, че тълкуването на цифрите е от незнание, но ние сме отворени и никой не ни попита коя цифра откъде идва.
Имаме воля и сме твърдо насочени към прекратяване на възможността за получаване на дарения от физически и юридически лица.

Ще се разчита на общините и държавните институции

Ще останат като възможни дарители само общините и държавните учреждения. Не виждам какво опасно има, ако една община или кметство направи дарение.
Много внимателно анализираме подпомагането на дейността на министерството чрез даренията. Освен това анализираме и че те се правят в резултат на удовлетвореност на съответния дарител за извършена работа или желание той да участва активно в политиката, мерките и действията, които министерството предприема в изпълнение на ангажиментите си. Предприели сме стъпки размерът на даренията, който не е толкова голям , да бъде компенсиран от държавния бюджет. Това е разпореждането и от министър-председателя. Направена е работна група и информацията се анализира. Едва ли има друга институция, подходила толкова сериозно по този въпрос и с толкова предприети действия.

Сектор „Сигурност“ е чувствителен

Секторът „Сигурност“ е много чувствителен и не бива да се предприемат каквито и да е стъпки, без да има достатъчно информация. Данните сочат, че даренията са намалели с 40% спрямо миналата година. Има и намаление във второто тримесечие на тази година спрямо първото. Вижда се, че те са значително намалели и че ще бъдат спрени. И това ще стане факт, но не искаме да го правим изведнъж, а балансирано и след анализи.
Даренията се получават въз основа на закон. Ние не нарушаваме закона, както може би се опитва да се внуши.
65% от даренията за 2011 г. са за компютърна техника, офис оборудване и т.н. Даренията за гориво и гориво-свързочни материали са около 12 на сто. Един от дарителите например е от Унгария и той е дарил оборудване за пожарната в Русе.
Това не е практика, която ние сме въвели, а е съществувала и преди. И сега, вместо да се отчете, че предприемаме действия, които да ни доближат да европейските практики, че взимаме предвид това, което се дава като информация от всички посоки, се правят квалификации.
При най-малкото съмнение за дарителя, ако имаме такова, договорът се отказва. Голяма част от договорите са от учреждения и от общини.
През октомври ще бъде публикуван списъкът на дарителите и на всеки три месеца ще бъде осъвременяван. Изисква се техническа подготовка, което означава, че договорите, трябва да бъдат преформатирани в електронен вариант, да са качи списъкът на сървър, да се види работи ли или не. На три месеца информацията в него ще бъде осъвременявана. Но има и друго - дарителят може да пожелае името му да не бъде съобщавано, което е негово право по закон. Тогава не можем да го посочим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване