08/09/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Символични ли са кредитните рейтинги?

Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера съобщи, че ще интервенира по-агресивно на борсовите пазари в защита на Испания и Италия, а финансовите министри на Г-7 обсъдиха растящите заплахи за световните икономики. Целта на политиците е да успокоят пазарите, които реагират отрицателно на влошаващите се държавни финанси и на твърде бавния икономически растеж, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Шокът от петъчното намаляване на оценката на държавния дълг на САЩ и влошаващото се положение в Европа подчерта, че трябва спешно да се положат още усилия да се възстанови доверието и да се спре започналия миналата седмица спад на фондовите борси, отбелязва вестникът.

Решението на ЕЦБ е признание, че досегашните усилия на Европа да озапти дълговата си криза са били неуспешни и че е важно да бъдат подкрепени Испания и Италия. Тези две страни са централни стълбове на еврозоната, за разлика от страните по периферията като Португалия, Гърция и Ирландия, които вече получиха финансова помощ. Колапсът на Испания и Италия би застрашил еврото и засилил смущенията на финансовите пазари, пише изданието.

Предвид признаците на забавяне на икономическия растеж в САЩ и Европа и вече максимално натоварените държавни бюджети и баланси на централните банки, управляващите имат все по-малко варианти за действие. Освен това не е ясно дали Вашингтон ще е способен да преодолее партийните сблъсъци и през следващите няколко месеца да изготви обхватно съкращаване на бюджетния дефицит, каквото рейтинговите агенции и пазарите най-вероятно ще поискат, отбелязва вестникът.

“Ню Йорк таймс” цитира вчерашно изказване на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър: “В крайна сметка кредитният рейтинг на САЩ зависи от Конгреса. Те имат конституционното правомощие да определят държавните финанси. И сега те ще имат възможност да възстановят доверието на инвеститорите по света.”

Представители на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс, която в петък понижи с една степен максималната си оценка на държавния дълг на САЩ (за пръв път в 70-годишната си история), заявиха, че е малко вероятно САЩ в близко време да си върнат максималната оценка, пише в. “Вашингтон пост”.

А ако една от другите две водещи рейтингови агенции - Мудис и Фич - последват този пример, това може да доведе до бурна реакция на финансовите пазари, защото инвеститорите губят вяра в способността на САЩ да изпълняват финансовите си ангажименти. Засега тези две агенции казват, че планират да запазят максималната оценка ААА на кредитния рейтинг на САЩ, но предупреждават, че може да променят становището си при значително влошаване на икономическото положение или ако управляващите не успеят допълнително да намалят бюджетния дефицит, отбелязва вестникът.

Британският в. “Таймс” пише, че решението на Стандард енд Пуърс да намали кредитния рейтинг на САЩ все още не означава, че щатският долар ще престане да е основната резервна валута, но е признак, че в дългосрочен план икономическото влияние на САЩ ще отслабне.

Проблемът в отношенията между икономиката и политиката е, че те се движат с различна скорост. Доверието в пазарите може да се стопи за броени часове, както видяхме миналата седмица. Я обаче се опитайте да накарате 17 парламента да се договорят за ново финансиране на Европейския фонд за финансова стабилност преди да е станало твърде късно за Италия и Испания, пише в. “Индипендънт” в коментарна статия.

Пазарите могат да бъдат успокоени само ако правителствата вземат по-обхватни и по-бързи мерки, отколкото очакват инвеститорите. Правителствата обаче не могат да отидат толкова далече и толкова бързо без да рискуват огромна непопулярност сред избирателите си, а избирателите ще се убедят в необходимостта от такива мерки едва когато видят безмилостното отмъщение на пазарите. Милиони избиратели на демократите приеха, че трябва да се съкрати бюджетният дефицит на САЩ едва след като кредитният рейтинг на страната бе понижен от ААА на АА+. Тогава обаче бе ...

Публикувана на 08/09/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12421/simvolichni-li-sa-kreditnite-reytingi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване