08/10/11 17:16
(http://www.klassa.bg/)

БСК: Здравната ни система страда от ниска ефективност

Ефективността от дейността на здравната система е ниска – разходите непрекъснато се увеличават, а здравният статус на населението не се подобрява. Това е един от изводите, съдържащи се в анализ на Българската стопанска камара (БСК), адресиран до правителството. В края на юли кабинетът поиска от редица институции в 14-дневен срок да предложат нови мерки за реформи в здравеопазването, пенсионната сфера, пазара на труда, образованието. Целта е да се ускори изпълнението на Националната програма за реформи 2011-2015 г.
БСК има принципна позиция, че е необходима обща концепция за промени в здравеопазването, която да обединява усилията на държавата, всички заинтересовани страни и населението.
Стопанската камара отправя сериозни критики към здравната система: за силното й бюрократизиране; за задълбочаващата се неравнопоставеност между различните слоеве на населението и по региони; за слабото използване на възможностите на електронното здравеопазване.
Поддържа се висок дял на лицата, които не правят здравноосигурителни вноски, посочват от БСК. Експертите допълват, че размерът на вноските, които държавата прави за осигурените от нея лица, не съответства на разходите за тяхното здравно обслужване.
Не се осигурява необходимият диалог за консолидиране на обществото за провеждане на реформа в здравеопазването. Вместо това е създадена обстановка на общ негативизъм и на недоверие към обявените намерения за радикална реформа в здравеопазването, изтъкват авторите на анализа.
От БСК предлагат да се извърши предварителен анализ на ефективността от работата на цялата система на общественото здраве и на основата на резултатите от него да се пристъпи към цялостна реформа в здравеопазването, включително и чрез преразглеждане на законовата рамка и осигуряване на обществен мониторинг върху цялата реформа.
В заключение експертите препоръчват нормативно да се разграничат функциите, правата, отговорностите и задълженията на Министерството на здравеопазването и НЗОК и да се преустанови практиката осигурителни вноски да се внасят във фискалния резерв, вместо да се ползва за реалните цели на осигурителната система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване