08/10/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Гърция иска облигации на еврозоната, Франция свиква среща за дълга

Министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос предложи на икономическото ръководство на ЕС да започне незабавно с емитирането на облигации на еврозоната и да увеличи възможностите на европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), съобщиха гръцките медии. Венизелос е обсъдил предстоящото преструктуриране на част от гръцкия дълг с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по финансовата политика Оли Рен, както и с управляващия директор на Европейския фонд за финансова стабилност EFSF Клаус Реглинг. Гръцкият министър е мотивирал предложението си с пазарните набези срещу Италия и Испания, което по думите му изисква решителна позиция и достоен отговор от мерки.
Атина готви обмяна на част от дълга си и води разговори с най-големите частни държатели на национални облигации в съответствие с решенията от юлската извънредна среща в ЕС за нови 109 млрд. евро кредити и гаранции към 110- милиардния помощен пакет за Атина. Ден по-рано гръцкият премиер Георгиос Папандреу призовава за пускане на еврооблигации и за подпомагане на EFSF за преодоляване на дълговата криза в еврозоната.
Междувременно президентът на Франция Никола Саркози прекъсна ваканцията, за да организира спешна среща на правителството за проблемите с дълга и паниката на световните борси, които удариха целия свят, съобщи АП. От администрацията на Саркози заявиха, че събират всички министри и шефовете на Френската централна банка за обсъждане на „икономическата и финансовата ситуация" в страната. Една от темите, които ще бъде дискутирана, е предложението на финансовия министър за увеличаване на тавана на дълга в еврозоната. Но Германия, която е с най-стабилната икономика за момента, не подкрепя идеята за увеличаването му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване