08/10/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Забраниха анонимните дарения за предизборните кампании

Сметната палата ще създаде единен регистър на всички постъпления или разходи на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите на 23 октомври. Това стана ясно вчера. По думите на говорителя на ЦИК Ралица Негенцова този списък ще се поддържа до следващите избори от същия вид, т.е. президентски и за местна власт.
В срок до 5 дни след регистрацията за изборите ЦИК трябва да даде на Сметната палата данни за банковата сметка, която ще обслужва съответната предизборна кампания, а от своя страна финансовата институция ще създаде регистър на приходите и разходите по кампаниите. В срок до 30 дни след изборния ден партиите и коалициите трябва да представят пред Сметната палата отчет за финансирането, разходите, както и извлечение от банковите си сметки за проведената кампания. „За всеки един приход или разход партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да представят документ пред Сметната палата”, уточни Негенцова.
Общото финансиране за една кандидатпрезидентска кампания не може да надхвърля 2 млн. лева, а на партия или коалиция за местните избори - 8 млн. лева, уточниха от ЦИК.
Говорителят на избирателната комисия припомни още, че според новото изборно законодателство и приетия Изборен кодекс гражданите ще могат да гласуват и на двата вота на 23 октомври единствено със знака „Х”. Ако обаче той е отбелязан с различен от син химикал, бюлетината отново ще се счита за невалидна. Освен това гражданите трябва да внимават с отбелязването, тъй като знакът не бива да излиза извън означеното за избора квадратче в бюлетината.
До крайния срок на 8 август са подадени заявления на 84 партии, които желаят да участват в местните избори. 80 от тях са регистрирани, съобщи още говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. На четири е отказана регистрация – Партия на свободните демократи, Български земеделски народен съюз "Единен", Българска работническа партия "Комунисти" и партията "Единен пенсионерски съюз" . Земеделците от съюз "Единен" не са събрали изискуемите 7 хил. подписа. Останалите три партии са били с неизрядни документи. След проверка служба ГРАО е започнала да връща партии, които вече са регистрирани, но също не разполагат с достатъчно подписи. Заради това е заличена регистрацията на Движение "Нашият град" и на Български граждани СБОРИМ. Днес е подадено заявление за регистрация на коалицията десни партии ОДС - Общност на демократичните сили. Крайният срок за подаване на заявления от коалиции е 18 август.
Забраняват се анонимните дарения под каквато и да е форма за предизборните кампании на кандидатите за предстоящите местни и президентски избори. Това решение на Централната избирателна комисия беше обявено от нейния говорител Ралица Негенцова.
Забраната обхваща юридически лица, еднолични търговци, чуждестранни правителства и неправителствени организации, както и чуждестранни физически лица, с изключение на граждани на Европейския съюз, които имат избирателни права.
Даренията от физически лица не могат да надхвърлят 10 000 лева на година, обясни още говорителят на ЦИК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване