08/10/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Уолстрийт плаче, туризмът е доволен

Франс прес

“А сградата точно пред вас е… Стандард енд Пуърс!”, обявява с театрален жест екскурзоводът Джеймс, сочейки офисите на агенцията за финансови рейтинги, която понижи в петък този на САЩ и предизвика нова борсова криза.

Двайсетината туристи, обградили Джеймс Мосийдж, внимателно слушат как обяснява ролята на рейтинговите агенции в работата на световните пазари. Беседата влиза в програмата на екскурзията им този понеделник из Уолстрийт, посветена на финансовата криза.

“Както виждате, днес е специален ден за Уолстрийт”, отбелязва гидът и маха с ръка към телевизионните екипи, настанили се пред New York Stock Exchange - борсата на Голямата ябълка в Южен Манхатън.

Улиците около “сърцето на капитализма” са пълни с народ в този черен ден, сполетял пазарите след решението на Стандард енд Пуърс да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на първата световна икономика от максималния ААА на АА+.

Заплахата от нова световна рецесия наистина прави особено впечатляваща тази туристическа обиколка под наслов “Запознайте се с Уолстрийт” (www.thewallstreetexperience.com), организирана по идея на Андрю Люън, бивш брокер и някогашен вицепрезидент на Дойче банк.

“Дошли сме в подходящия момент. Точно сега пазарите падат с 300 пункта”, твърди 38-годишният Джеф Бранд, продавач по професия, пристигнал заедно с жена си да разгледа Ню Йорк. В понеделник индексът Дау Джоунс се срина в крайна сметка с над 634 пункта. “Интересно ми е как работят финансовите пазари, искам да схвана защо се срутиха през 2008 г.”, добавя той.

Заедно с Джеймс, натрупал опит в инвестиционните отдели на доста банки, сред които Голдман Сакс, туристите за два часа ще разгледат ключовите точки на финансовия квартал около Уолстрийт.

По време на обиколката ще се запознаят и с историята на борсата в Ню Йорк, ще научат много неща за най-изявените играчи като американския финансист Дж. П. Морган, основател на едноименната банка.

Програмата включва и разходка сред емблематични сгради като централата на застрахователната компания Ей Ай Джи (чийто срив принуди правителството на САЩ да приеме мащабен план за спасяването й), инвестиционната групировка Голдман Сакс и покойната Леман брадърс, чийто фалит през септември 2008 г. хвърли в смут международните финансови среди.

“Историята се повтаря отново и отново”, изтъква Джеймс в увлекателното си експозе за възхода на борсата, създаването на спекулативните балони и спукването им.

Изрежда също любопитни факти и забавни случки от света на финансите: споменава например теорията, свързваща строежа на небостъргачи с финансовите кризи, по-специално от 30-те и 70-те години в САЩ и през 90-те в Азия.

След края на обиколката Джеф Бранд вече си е изградил мнение по въпроса: “Трябва да купуваш, когато светът върви към катастрофа, и да продаваш, когато всичко е наред”. Лесна работа…

БТА

Публикувана на 08/10/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12430/uolstriyt-plache-turizmat-e-dovolen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване