08/10/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

Фед обеща рекордно ниски лихви поне до 2013 г.

Федералният резерв на САЩ ще остави рекордно ниската основна лихва поне до средата на 2013 г., предадоха световните агенции. Подобно безпрецедентно обещание идва на фона на борсови сривове, въпреки че след новината пазарите започнаха да се възстановяват от трусовете в последните дни.
Решението на борда, което не е било единодушно, дава сигнал, че Фед е готов да направи повече, ако е необходимо. Финансовата институция изрично посочи, че разполага с още средства за стимулиране на растежа. Самият председател на институцията Бен Бернанке призна, че икономиката на САЩ има сериозни проблеми, че темпът на възстановяване се забавя, че високата безработица едва ли ще намалее значително през следващите тримесечия, че има значителни рискове за низходящо движение.
Въпреки мрачната картина председателят на централната банка не се ангажира с по-сериозни действия от запазване на досегашната политика на институцията. От Фед оставиха отворена вратата за трети кръг на количествени улеснения, изглежда, с надеждата да могат да използват това като своеобразно плацебо за фондовите пазари. Решението на Фед обаче породи и опасения, тъй като може да означава и признание, че икономиката на САЩ ще остане слаба по-дълго, отколкото се очакваше досега. Освен това има много съмнения дали централната банка на САЩ ще успее да стимулира икономиката, след като лихвите вече са толкова ниски. Япония е обезсърчителен пример за страна, която поддържаше ниски лихви дълги години, без да отчете някакъв забележителен скок в икономическия ръст. Всичко това отново насочи инвеститорите към сигурни активи, като швейцарския франк и златото. Все пак основните индекси на Уолстрийт се търгуваха с ръстове и успяха да наваксат последните си пропадания. Еврото също получи подкрепа.
Решението на Фед не беше гласувано единодушно. За пръв път от 1992 г. трима от представителите на местните банки от Фед гласуват против да не се пипат лихвите. Това са представителите на Далас, Минеаполис и Филаделфия. На заседанието са били обсъждани „различни възможни инструменти за действие, които ще бъдат прилагани както е редно” в зависимост от оценката на моментната икономическа картина.


Швейцария взима мерки срещу силния франк

Националната банка на Швейцария обяви, че ще предприеме допълнителни мерки за ограничаване поскъпването на валутата на страната. Причината е, че през последните месеци франкът поскъпва драстично, което се отразява много негативно на износителите от Швейцария, пише MarketWatch. Франкът традиционно се приема като убежище за инвеститорите и те се обърнаха към него след трусовете на фондовите пазари през последните седмици. От централната швейцарска банка ще увеличат значително предлагането на франкове на паричния пазар в страната. Предвиждат се и координирани суапови операции с водещи централни банки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване