08/11/11 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

Георги Д., бизнесмен: Българските банки са най-кожодерските в Европа

Протест срещу политиката на банките. Снимка: Булфото

Б. р. - В следващия разказ имената на банките и на бизнесмена са премахнати. Но го публикуваме, защото в неговия разказ се съдържат някои ценни наблюдения за банковите условия у нас.

М
оят бизнес е малък. Като започнах, избрах банката Х. главно заради работното й време – клоновете й, близо офиса ми и до вкъщи работеха 2-3 часа по-късно от другите, до 20 часа вечерта.

Накарах 10-ина души, с които имам разплащания, да си направят сметки в същата банка. Издадоха им дебитни карти. В банката влизаха приблизително 16-17 хил. лева месечно и изтичаха от моите сметки по сметки в същата банка, много малко отиваше към други. Мина година, банката взе да увеличава такси по сметки, по дебитни карти, такси за теглене от банкомат. И то тайно, трябвало да видиш на сайта им. Не те уведомяват. Заедно с това си намали работното време – дръпнаха го с 2 часа по-рано, с което ликвидираха една от причините да избера тази банка. Най-близкият клон, който остана да работи до 19 часа, беше в центъра по-далеч от мен, не ми беше удобен.

Замислих се за нова банка. Но първо отидох в своята и казах да ми дадат отстъпки – в други страни, доколкото съм запознат, като си вкараш заплатата по сметка в една банка, тя ти дава бонуси – кредитна карта, дебитна карта без такси за банкомат и обслужване и др. Поисках от моята банка някакви подобни бонуси. Викам – можете поне десетината дебитни карти на клиенти, които аз съм докарал при вас, да ги направите без такси за обслужване и за теглене от банкомат и др. Говорих с една служителка, после с втора. Мигаха и ме гледаха като извънземно. Такива били условията на банката.

От любопитство минах по “Дондуков” и опитах същото в още 3 банки. Сядах пред някоя служителка и обяснявах – какви бонуси, отстъпки ще ми дадете, ако докарам при вас сметките си, толкова и толкова месечен оборот, 10-ина сметки с дебитни карти на 10-ина души. Пак мигаха и ме гледаха като извънземно. Нямало такава практика.

В една от банките ме прие шефът на клона. Обясних му, той са размисли и каза като благодетел: можем да ви дадем лично на вас еднократно една сума – около 700 лв. Брех, рекох си, получавам дребна комисиона от собствения си бизнес. И това е нещо. Но му казах, че това не е важно, по-добре нещо с таксите по картите и др. Шефът, един такъв едър, почти дебел, внушителен като цялата ни банкова система, каза, че щял да помисли и да ми се обади. Разменихме си визитките. Не се обади.

За нашите банки клиентите не са важни. Дреме му на някакъв шеф на клон, че трябва да привлича клиенти. А се е надул зад фирмата на голяма европейска банка. В крайна сметка си направих сметка и в друга банка и част от разплащанията ми вече са другаде. Но нямам избор, условията са същите.

По принцип избягвам големите банки, защото там са съсредоточени много бивши ченгета, хора от службите. Който си мисли, че в България има банкова тайна, лъже се. Нямам какво да крия, но това е вбесяващо. Банките постоянно пращат информация за клиентите си – движение по сметки, фирмени, лични, кредити, депозити, договори, всичко.

Тегленето от банкомат се таксува до 90 ст. от някои български банки. В Европа банките освобождават от такси клиенти, които получават заплатата си по сметка при тях. И за разлика от българските не взимат такси за превод в рамките на ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване