08/11/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Гневни, без възможности, в социалните мрежи - какво кара младите да се бунтуват

Ройтерс

Размириците в Лондон. Снимка: ЕПА/БТА

Млади, лишени от възможности, гневни на системата и феноменално бързо организиращи се с помощта на социалните мрежи, лондонските размирници показват някои от характерните черти на продемократичните демонстранти от Арабската пролет. Докато хората в Близкия изток излязоха на улицата с надеждата за положителна промяна, насилието във Великобритания е почти нихилистко и се изразява в плячкосване, в бърз изблик на онази публичност и сила, за която младежите от бедните централни квартали смятат, че отдавна са били лишени.

В резултат на финансовата криза в света едно цяло поколение от млади хора може да се окаже с възможности, доста по-ниски от въжделенията им, при това до такава степен, че е възможно те напълно да изгубят всяка надежда за бъдещето си. В развития свят кризата означава, че те почти неизменно се сблъскват с по-малко възможности за работа и не толкова добре платени първоначални позиции на всяко ниво - от местата за висшисти до нискоквалифицираната работа. Помощите и подкрепата за образованието също намаляват.

В развиващия се свят икономическите възможности може все още да растат, но очакванията често нарастват още по-бързо. Младите сега са още по-неудовлетворени заради икономическия спад. В застаряващите икономики младите трябва освен това да финансират все по-скъпо струващите социални помощи.
Независимо дали това разочарование подхранва политически протести, екстремизма или просто обикновената престъпност и презрението към закона, продължаващите битки, разрушения и палежи в Лондон - едни от най-сериозните в Западна Европа от десетилетия - сочат, че политиката и протестите може да станат още по-заплашителни в идните години.

“Жалко е да се гледа това, но децата нямат работа, нямат бъдеще, а и икономиите влошиха положението”, каза електроинженерът от Хакни Ейдриън Антъни Бърнс, на 39 години. “Тези деца са от друго, различно от нашето поколение и просто не ги е грижа. Само гледайте, всичко едва започва”. Онези почти спонтанни размирици, които избухнаха в Тотнъм в събота, съвсем не са нещо ново. Заради подобно недоволство пламнаха размириците в бедните предградия по периферията на Париж през 2005 г., бунтовете срещу ниското ниво на социалните услуги в бедните общини в Южна Африка и други улични протести - от Китай до Латинска Америка.

Два фактора обаче може сега да действат като мощен катализатор - възходът на социалните медии, които позволяват бърза организация, дебалансираща властите, и икономическите промени, които задълбочават вече съществуващите трудности. В Северна Африка по-рано тази година капката, заради която преля чашата, бяха бързо растящите цени на храните и гневът към властите, изразен чрез самозапалването на тунизиец, продавач на зеленчуци. В опита си да потушат протестите със сила и контрол върху интернет правителствата само разпалиха огъня.

Подстрекателска кампания в социалните медии

Вече съществуващите социални проблеми във Великобритания бяха задълбочени от първите мерки за икономии, в това число от закриването на “несъществени” държавни учреждения като младежките клубове, и последвалия гняв към предполагаемия опит да се прикрие полицейска стрелба.

Бурна подстрекателска кампания в социалните медии - извършена предимно чрез използване на смартфони Блекбъри и полукодираната им система за съобщения - както и мащабното отразяване в медиите изглежда възпламениха размириците, така както отразяването по сателитните телевизии и в Туитър на протестите в Египет предизвика подобни събития другаде.

“Действително изглежда така, сякаш социалните медии променят баланса на силите между държавата и индивида”, независимо дали това се изразява в смяна на режима в Кайро или във вандализъм в Тотнъм”, каза Джон Басет, бивш високопоставен служител в британската служба за електронно разузнаване, който сега е старши сътрудник в лондонския Кралски институт на обединените въоръжени сили. “Имаме ново поколение, което е доста “на ти” със социалните медии, и друго поколение от правоохранители и държавни служители, които не са толкова уверени в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване