08/11/11 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Златото счупи нов рекорд, мина 1800 долара

Инвеститорите за пореден път се обърнаха към златото като убежище при повишен риск. Това изстреля благородния метал до нови рекордни стойности, като достигна психологическия праг от 1815 долара за тройунция (31 грама), съобщи Ройтерс. Само тази седмица суровината скочи с близо 7% и с 20% от юни, след като понижението на кредитния рейтинг на САЩ разтърси фондовите пазари. Предишният праг – 1700 долара за тройунция, беше преодолян на 8 август, а границата от 1600 долара беше достигната в средата на юли.
Инвеститорите се обърнаха към метала и заради слуховете, че Франция ще загуби топрейтинга си. Това от своя страна доведе до срив на фондовите пазари в страната. В сряда акциите на Societe General се сринаха с 16%, като на моменти потъваха с 20 на сто, а тези на BNP Paribas бяха надолу с над 13%. Основният борсов индекс на страната CAC 40 отчете спад от нови 4.4%. Уолстрийт също затвори на червено в сряда. Промишленият Dow Jones загуби 4.62% в крайна сметка. Standard & Poor's 500 и Nasdaq Composite Index се понижиха с над 4%. В крайна сметка и трите агенции потвърдиха топоценките си за Париж. Френското правителство приема по-сериозни мерки за овладяване на фискалните си проблеми, отколкото САЩ, посочиха от Standard & Poor's. Въпреки уверенията на рейтинговите агенции пазарите обаче не бяха много убедени в топоценката.


Германски икономисти искат Гърция извън еврозоната

Временно изключване на Гърция от валутния съюз предлагат водещи германски икономисти, цитирани от „Ню Йорк таймс“. Те сравняват ситуацията като корабокрушение, след което оцелелите осъзнават, че няма достатъчно вода и храна за всички, и някой трябва да падне зад борда. За януари - юли дупката в хазната на Гърция е набъбнала до 15.5 млрд. евро, при 12.45 млрд. евро година по-рано. При това бюджетните приходи са намалели с 6.4%, а разходите са нараснали със 7.1%, припомня РИА „Новости“. „Ако страната напусне временно еврозоната, то това ще е най-добре за всички страни и особено за Гърция", коментира Ханс-Вернер Зин, президент на института за икономически изследвания Ifo към Мюнхенския университет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване