08/11/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

САЩ решиха да подразнят най-големия си кредитор

Държавният департамент на САЩ поиска Китай да обясни защо му е самолетоносачът, който онзи ден направи първото си плаване.
Интересно за какво може да служи един самолетоносач, първият за Китай, който е рециклиран съветски съд, освен да носи на борда си самолети и да действа като подвижна база на ВМС. Нарасналата икономическа мощ на Пекин води и до модернизация на армията му, която по данни на американски експерти обаче изостава от тази на САЩ поне с 20 години. Да не би пък Вашингтон да се е уплашил от евентуално акостиране на вражеския самолетоносач на река Потомак, което да застраши сигурността на единствената свръхсила в света? Впрочем САЩ имат 11 подобни кораба и строят още два. От дипломатическа гледна точка поисканите обяснения са неуместни най-малко защото нито една държава не е длъжна да разяснява, при това под натиск, каквито и да е елементи на своята политика. Китай със сигурност ще обяви, че това е опит за намеса във вътрешните му работи, а във Вашингтон би трябвало да са наясно с реакциите му при такива случаи. Още по-любопитното е, че изявлението е направено броени дни преди визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Пекин и ако домакините му решат да демонстрират обида, тя ще стане безпредметна, ако междувременно не бъде отменена.
Освен това е неуместно да дразниш най-големия си кредитор, който притежава над 1 трилион в американски съкровищни бонове. Ами ако реши масирано да ги продава? Тогава касапницата на Уолстрийт ще е невъобразима, а щетите ще са много по-тежки от тези в каквато и да морска битка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване