08/14/11 19:22
(http://www.klassa.bg/)

"Булгаргаз" прогнозира с 20 на сто по-скъп природен газ

 „Булгаргаз” прогнозира поскъпване на природния газ с 19,98 на сто за четвъртото тримесечие на годината до 668,57 лева/1000 кубически метра. Увеличението е от 111.35 лв. на 1000 кубически метра, съобщиха от компанията. Това е предварителна прогноза, която доставчикът трябва да подготви един месец преди официалното си предложение към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
От държавната газова компания аргументират исканото поскъпване с високите цени на алтернативните на природния газ петролни продукти (мазут със съдържание на сяра 1%, със съдържание на сяра 3,5% и газьол със съдържание на сяра 0,2%) през последните месеци, по-високия курс на лева спрямо щатския долар и увеличения внос на природен газ през четвъртото тримесечие на 2011 година.
Предстои ДКЕВР да се произнесе с официалното си решение по цените на 9 септември 2011 г. Според компанията поскъпването с цели 19,98% отчита условията по Наредбата за регулиране на цените на природния газ и не включва недовзет приход от “Булгаргаз” от предходни периоди. Според газовото дружество те са над 70 млн. лева.
Компанията е задължена в едномесечен срок преди да подаде заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за корекция на цената за съответното тримесечие и да оповести намеренията си.
Газовият доставчик аргументира прогнозата си с високите цени на алтернативните на природния газ петролни продукти през последните месеци, курса на лева спрямо щатския долар и увеличения внос на природен газ през четвъртото тримесечие на 2011-а. От „Булгаргаз” отбелязват, че в обявената цена не се включва недовзет от предходни периоди приход.
Изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов подчерта, че става въпрос за прогноза, а истинското предложение ще бъде депозирано след 30 дни, както е по закон. „За тези 30 дни да се надяваме, че ще настъпят обстоятелства, които биха могли да ни позволят реалното заявление да е с параметри, които са по-добри от това, което прогнозираме”, каза още Гогов. Той бе категоричен, че при всички положения ще има увеличение.
Ако газът поскъпне, ще се стигне и до повишение на цените на топлинната енергия, коментира енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му формулата е много проста: около 70 на сто от себестойността на топлинната енергия са за сметка на природния газ. „С около 14 процента трябва да се увеличи цената на топлоенергията. Няма спасение. Регулаторът ще се помъчи, помъчи, ще намали мъничко, но не много, това е”, каза Тасев.
Той припомни, че цените на газа дълго време се задържаха, и прогнозира, че нямаме особени шансове да посрещнем зимата без поскъпване на топлинната енергия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване