08/14/11 17:04
(http://radiomilena.com/)

Българинът се преглежда само когато е болен

Все по-малко българи ходят на профилактичен преглед, показват данни на Здравната каса за първата половина на тази година.
Лекарския кабинет са посетили около 1 030 000 здравноосигурени, което е с 10 000 по-малко спрямо първата половина на миналата година, става ясно от репортаж на Би Ти Ви.
Освен тях, още близо 1 милион деца са минали на профилактичен преглед тази година, което означава, че профилактично през лекарския кабинет са минали едва една четвърт от българите.
Расте броят на хората, които са си направили изследвания за рак на гърдата и на простатата. От тази година изследванията са включени в задължителния преглед и са безплатни са. Статистиката на касата показва 10 пъти повече прегледи за рак на простата тази година спрямо същия период на миналата. Жените, които са се изследвали за рак на гърдата, са три пъти повече.
За преминал пациент на профилактичен преглед Здравната каса плаща на лекаря 8 лева. Самият преглед продължава около 20 – 25 минути, което означава, че 1 работен час на лекаря се оценява на 16 лева.
Всеки, който не мине през джипито си, може да бъде глобен, поне според закона. На практика обаче няма данни за санкционирани граждани, пропуснали профилактичен преглед.
Често на прегледите се откриват немаловажни заболявания. Експертите съветват да не се подценява профилактиката. actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване