08/14/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Делото срещу Тимошенко изолира Украйна от Запада

Ройтерс

Юлия Тимошенко на предизборния си плакат

Врявата се превърна в сутрешен ритуал за центъра на Киев, каквото и да е времето. Точно в 9 сутринта започва да свири украинска народна музика и, сред вихрушката от знамена, уличен оратор започва да държи пламенна реч в подкрепа на бившия министър-председател Юлия Тимошенко. Тя сега прекарва нощите в полицейския арест, докато трае делото срещу нея по обвинение в злоупотреба с власт, когато беше министър-председател.

Но - погледнато по друг начин - 50-годишната Тимошенко се върна обратно на любимото си място, т.е. във водещите заглавия. След седмици на напрежение в съдебната зала, през които Тимошенко отказваше да се изправя, когато отговаря на съдията, и го обяви за “марионетка” на нейния “палач”, президента Виктор Янукович, съдът нареди тя да бъде вкарана в ареста за неуважение към съда. Тимошенко използва това в своя полза.

Западните сили не показаха никаква отзивчивост към нея през февруари 2010 г. и й оказаха натиск елегантно да се оттегли, след като загуби от Янукович в битката за президентския пост. Днес те се обединяват около нейната кауза. САЩ, които са важен поддръжник на бившата съветска република, която се надява да получи кредит от 12,5 милиарда долара от Международния валутен фонд МВФ , осъдиха съдебния процес, зад който според тях все по-ясно прозират политическите мотиви.

“Ние призоваваме мярката лишаване от свобода, наложена на госпожа Тимошенко, да бъде преразгледена и да бъде разгледан внимателно въпросът за нейното незабавно освобождаване”, заяви по-рано тази седмица представител на Държавния департамент на САЩ. Страните от ЕС, с които Украйна води преговори за сключване на договор за партньорство, в това число и създаването на зона за свободна търговия, изразиха сходна позиция.

До каква степен делото срещу Тимошенко ще се отрази на връзките на Украйна със Запада тепърва ще стане ясно. Повечето анализатори смятат, че то няма да окаже влияние върху отпускането на стендбай кредит от МВФ, който е обвързан изпълнението от страна на правителството на строги икономически условия, например пенсионна реформа и повишаване на цените на газа за битови нужди.

Но напредъкът в изграждането на нови отношения с ЕС може да се окаже по-сложен проблем. Въпреки че Янукович следва далеч по-ясно изразена проруска линия в някои сфери на политиката, например изоставянето на амбициите за членство в НАТО и удължаването на срока за ползване на военноморските бази на полуостров Крим от Черноморския флот на Русия, той даде ясно да се разбере, че вижда дългосрочното бъдеще на Украйна в европейското русло.

Анализаторът Володимир Фесенко от центъра за политически изследвания “Пента” твърди, че бъдещите преговори с ЕС могат да бъдат застрашени, ако Тимошенко бъде осъдена на продължителен срок затвор. “Тимошенко трябва да бъде освободена - това може да стане, например, като тя бъде помилване и по този начин бъде отменена присъдата за лишаване от свобода - ако трябва да се избегне криза в отношенията със Запада”, каза той. “Но ако тя остане в затвора след присъдата, то тогава е твърде вероятно кризата във връзките със Запада да се изостри.”

Евентуална изолация на Украйна би я оттласнала от Европейския съюз обратно към Русия, която притиска своя съсед да се присъедини към бъдещ оглавяван от Москва митнически съюз като алтернатива на партньорството с ЕС. Обвинението за злоупотреба със служебно положение срещу Тимошенко се основава на подписания договор за доставка на газ с Русия през 2009 г. Това беше краят на проточилия се спор около цените, от който бяха засегнати доставките на газ за някои страни членки на ЕС.

От прокуратурата твърдят, че тя е принудила държавната газова компания “Нафтогаз” да подпише споразумението с руския “Газпром”, което е обременило Украйна с доста неизгодна сделка, която противоречи на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване