08/15/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Има ли на света достатъчно пари за спасението на банките

Забравете за фундаментите на свободния пазар. Онова, което сега има значение за капиталовите пазари, е дали правителствата на САЩ и страните от Западна Европа ще имат волята и необходимите средства, за да спасят глобалната финансова система от поредното бедствие.
А това съвсем не е здравословен климат за ефективно разпределение на капитала.
С обещанието да запази основния лихвен процент близо до нулата поне до средата на 2013 г. Федералният резерв успя (за няколко часа) да обнадежди американските капиталови пазари след два дена на изключително тревожни сривове, особено при финансовите акции. Новината дойде ден след като Европейската централна банка отново влезе в ролята на спасител и започна да купува суверенни облигации на Италия и Испания, с което понижи доходностите по дълговите книжа на двете страни и осигури кратък отдих на финансовите институции, които ги държат.
Увереността, че правителствата по света няма да позволят на икономиката да се срине, изглеждаше се бе върнала по-малко от две седмици, след като американският Конгрес за кратко подпали доверието и платежоспособността на правителството си. И след това, на 9 август, капиталовите пазари отново изпаднаха в амок. Въпросът, който сега всички си задават и на който няма отговор, е колко дълго ще трае доверието на инвеститорите в силата на политическите лидери.
Този въпрос стана още по-актуален в светлината на едно събитие, което затри 20% от стойността на акциите на Bank of America на 8 август. А именно новината, че American International Group е обвинила най-голямата банка в САЩ в измама със секюритизирани книжа и е повдигнала дело с искане за компенсации за над $10 млрд. Естествено, тук възниква един логичен въпрос. Не си ли е направила труда AIG да се консултира с някого в Министерството на финансите, което е собственик на 76,7% от нея, преди да изстреля този мощен куршум, който е в състояние да потопи едва „твърде голяма, за да фалира банка“. При това непосредствено след като Standard & Poor’s свали кредитния рейтинг на САЩ?

Оцелелите във война

По всичко изглежда, че не. Говорителят на Министерството на финансите Марк Постънбах заяви: „Според принципите ни Министерството на финансите не се меси в оперативния мениджмънт на компанията.“ Да, точно когато сте си мислели, че правителството вероятно е успяло да постави нещата под контрол, изведнъж ви става ясно, че не може дори да попречи на една спасена компания, която при това е негово притежание, да се опита да унищожи Bank of America, която също се нуждаеше от спасителните федерални заеми, за да се задържи на повърхността.
Едно обаче е сигурно. Инвеститорите не се чувстват особено спокойни при вида на състоянието на балансите на огромни финансови институции. Допреди седмица на пазара имаше 186 компании за финансови услуги, базирани в САЩ, чиито акции се търгуваха при цена, по-ниска с 60% от балансовата им стойност или обикновения акционерен капитал. Сред тези компании са Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, AIG и SunTrust Banks. Взети заедно, тяхната пазарна стойност е $300,5 млрд., а балансовата им стойност е $686,4 млрд. според данните, проследени от „Блумбърг“.
След подобна справка по повод текст от юни 2008 г., няколко месеца преди финансовата криза да се разрази с пълна сила, се оказа, че на пазара има 168 компании с обща пазарна стойност от $120,3 млрд. и балансова стойност от $270,3 млрд. Начинът, по който се разви кредитният крънч тогава, доведе до пазарни сривове, които причиниха отписвания на стойност по притежаваните книжа, от което последваха нови пазарни сривове и още отписвания на стойност. Година по-късно цикълът бе разкъсан благодарение на безпрецедентната правителствена намеса. И най-големите американски банки отново започнаха да докладват печалби за тримесечията.
Подобно на пружина, която се разтяга, сега всичко, което е нужно, е дори най-слабо побутване, за да задейства инерцията и отново да даде сигнал за старт на цикъла отписвания. Преди седмица, при балансова стойност от 33% Bank of America завърши деня с пазарна капитализация от $68,6 млрд. Това е по-малко от останалата по балансите й търговска репутация на стойност $71,1 млрд. към 30 юни. (Търговската репутация е непродаваем актив и се отнася за счетоводния запис по балансите на компанията в момента, в който плаща премиум цена за закупуване на друга компания.)

Трябва да вярвате

И така, Bank of America иска да повярваме, че търговската репутация сама по себе си е по-ценна от цената, която пазарът определя за цялата компания към дадения момент. Инвеститорите обаче едва ли са склонни да й повярват. Ако съдят по намалението на балансовата стойност, те виждат компания, която трябва да набере свеж капитал независимо от уверенията й в обратното. Колкото повече пада цената на акциите, толкова повече акции ще трябва да емитира Bank of America, за да успокои пазарите. А това ще увеличи опасенията от възникване на нужда от още емисии акции, които ще разводнят акционерния капитал.
Същата е и ситуацията в Европа, която е в лапите на кризата със суверенните задължения. Преди седмица 32-те компании в Euro Stoxx Banks Index регистрираха пазарна стойност от €313,2 млрд. ($444 млрд.), а комбинираната им балансова стойност достигна €620,5 млрд. Френската Credit Agricole, третата по големина на активите банка, включена в индекса, се търгува само за 34% от балансовата си стойност.
Преди две години централните банки убедиха инвеститорите, че най-големите оцелели финансови институции ще бъдат способни да се възстановят със собствени средства отчасти благодарение на ниските лихвени проценти и подкрепата от страна на данъкоплатците. Много скоро обаче инвеститорите ще се запитат дали има достатъчно пари на планетата, за да бъде спасена системата такава, каквато я познаваме. И ако това все пак е възможно, колко още време ще мине, преди да ни удари нова криза, която най-накрая наистина няма да е по силите на правителствата и данъкоплатците им.
Еднократни чудеса като предизвиканото от Фед оживление на фондовата борса може да причинят моментна еуфория. Но не могат да разрешат големия проблем.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване