08/15/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Мадрид тайно предложил убежище на Башар Асад

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро изпратил тайно през юли в Сирия своя специален съветник Бернардино Леон, за да предложи на президента Башар Асад план за излизане от кризата и убежище за семейството му, съобщи в. "Ел Паис". Бернардино Леон, който е и специален пратеник на ЕС в района, посетил Сирия инкогнито с намерение да предложи в Мадрид да бъде организирана конференция, за да се сложи край на насилието срещу демонстранти.
Визитата била толкова тайна, че Леон не използвал дипломатическия си паспорт, а в Дамаск бил настанен в обикновена жилищна сграда, за да не привлича внимание. Визитата обаче се оказала неуспешна. Пратеникът на Сапатеро дори не бил допуснат да се срещне с Асад. Организаторите дори се шегували, че срещата на “кралете на животните” е пропаднала, защото на испански “леон” означава лъв, а на арабски “асад” също означава лъв.
Бернардино Леон дори коментирал пред дипломати, че не вярва Асад да отстъпи и на сантиметър и не си представя как ще започне обещаните “грандиозни” реформи.
Според дипломатически източници Анкара е подкрепила посещението на Леон, дори е предложила помощта си за организиране на конференция. Турция се оказа най-засегната от кризата в Сирия заради вълната от бежанци. Сирийците, преминали турската граница досега, са 7400 души, но се очаква броят им да нарасне значително.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване