08/15/11 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Над 100 военни на мисия в Босна и Херцеговина

Повече от 100 военнослужещи от от хасковското поделение получиха вчера сертификат за участие в мироопазващата мисия на Евросъюза "Алтея" в Босна и Херцеговина. Техните задачи ще са свързани с охраната и отбраната на базата „Бумир“, с контрола на автомобилния транспорт, на пешеходния трафик на входовете и изходите на базата и по осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR и НАТО.
На официалната церемония по изпращането и връчването на сертификата присъстваха зам.-министърът на отбраната Валентин Радев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. Национален командир на изпращащия контингент ще бъде подполковник Димитър Димитров от поделение 22 450 в София, а командир на ротата е капитан Никола Тенчев от поделение 52 740 в Хасково. Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев обясни, че почти една трета от военнослужещите, които са включени в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина, вече са били на мисии, а за един рейнджър това е 4-та мисия. Това е Симо Симов, който досега е бил един път в Ирак и два пъти в Босна и Херцеговина. В българската мисия ще участват и 13 жени. Мисията е 12-а поред на български контингент в Босна и Херцеговина.
Радев коментира още, че няма да има съкращения на военнослужещи в гарнизона в Хасково. По думите му гарнизонът е важен, ние разчитаме на местните кадри, а и тук има цели семейства, които служат в армията и така се създава една традиция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване