08/16/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката на еврозоната и ЕС бие спирачки

Икономическият ръст в еврозоната е намалял до едва 0,2% през второто тримесечие в сравнение с 0.8% през първите три месеца на 2011 година. Същите са цифрите на Евростат и за целия Европейски съюз. На годишна база БВП и на еврозоната, и на ЕС нараства с 1,7%. В САЩ икономиката се е увеличила с 0,3 на сто за второто тримесечие спрямо януари-март, в Япония БВП пада с 0,3 на сто. Най-голямо разочарование будят цифрите за локомотива на европейската икономика - Германия – тя е с растеж от едва 0,1%. Федералната статистическа агенция на Германия ревизира и данните за първото тримесечие до ръст от 1,3%, вместо 1,5%. Франция е с нулев ръст, Испания расте с 0,2%. Първенец в Европа обаче е Латвия, при която икономиката набира скорост до 2,2% от 0,5 на сто в началото на годината.
На общия фон на икономическо забавяне в Европа и България не прави изключение. Евростат потвърди изнесените данни от НСИ в края на миналата седмица за забавяне на ръста у нас през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) за периода се е повишил с 1,9 на сто на годишна база при 3,4% за януари-март. А спрямо първото тримесечие икономиката ни расте с едва 0,1%.
Според проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, цитиран от „Фокус“, при две от основните съставки на БВП – вътрешното потребление (потреблението на населението) и инвестициите, имат съществено намаление. В рамките на последните три години на тримесечна основа инвестициите реално спадат с по 15 % всяко тримесечие, което според икономиста е направо катастрофално за икономика като нашата. Единственото, което дава позитивно отражение върху БВП, е търговският баланс, но и при него източниците, които надуват износа, са неустойчиви.
Икономическите перспективи и пред САЩ не са особено розови. Според последната прогноза на рейтинговата агенция Moody's за второто шестмесечие на годината се очаква ръстът зад Океана да достигне 2% при 3,5%, заложен през юли. За догодина цифрите също ще бъдат по-скромни – 3% при 3,5% в предишната прогноза. Разликата идва от преразглеждането на прогнозата за очаквания БВП, който е логично да намалее заради понижаването на увереността у предприемачи и потребители. Пряка причина за това пък ще е ръстът на цените на стоките от първа необходимост и горивата, както и дълговата криза в САЩ и Европа. От Moody's отбелязват още, че вероятността в близките 12 месеца в САЩ да настъпи нова рецесия, е 33%.
„Рисковете от втора вълна на кризата, които вече са 1 към 3, ще нарастват, ако цените на акциите продължат да падат“, обясни Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics. По думите му щатската икономика трябва да расте с поне 2,5 на сто до 3 на сто годишно, за да се създават достатъчно бързо работни места и да се държи процентът на безработица. Миналата седмица Федералният резерв реши да остави основния лихвен процент рекордно нисък поне за още две години, тъй като очаква икономиката на страната да остане слаба в този период.
В началото на месеца Moody's потвърди оценката си "Ааа", дадена на държавния дълг на САЩ, но предупреди, че би могла да я понижи, като промени перспективата на рейтинга от "стабилна" на "отрицателна”. Подобна крачка ще бъде направена, ако перспективите за развитието на американската икономика се влошат, или Вашингтон не успее да оправдае очакването за съкращаване на бюджетния си дефицит, коментираха анализатори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване