08/16/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Не убивайте растежа в битката с дълга

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова държавите по цял свят и най-вече "напредналите икономики" да не убиват растежа, борейки се с дълга. "Ребалансирането на бюджета трябва да реши едно деликатно уравнение, като в същото време не бива да бъде нито прекалено бързо, нито прекалено бавно", пише шефът на МВФ в статия във "Файненшъл таймс". Лагард изтъква, че не бива да се допуска спирачките в бюджета да забавят и глобалното икономическо възстановяване, като думите й са насочени предимно към Съединените щати и европейските страни, чиито финансови проблеми доведоха до понижаването на рейтинга им от водещи рейтингови агенции.
„Сегашната треска на пазарите е подкопала доверието в икономиката по цял свят и е накарала много хора да стигнат до заключението, че всички политически възможности вече са изчерпани", но "това впечатление е невярно и би могло да доведе до парализа", коментира шефът на фонда.
Според последната прогноза на финансовата институция брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще расте с 1,6 на сто тази година и с 1,8 на сто през 2012 година. За САЩ разчетите сочат 2,75% -3% след 2012 г. Според МВФ загубата на доверие на пазарите към САЩ може да окаже негативен заразен ефект в останалия свят.
Само преди дни президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че световната икономика е навлязла в нова, по-опасна фаза и страните от еврозоната ще трябва да реагират бързо. На традиционни обяд на Азиатското общество в Сидни той заяви, че инвеститорите са изгубили доверие в икономическата политика на няколко ключови страни.
Той отново повтори тезата си, че еврозоната е изправена пред по-сериозни проблеми от Съединените щати, тъй като решенията на правителствата и централните банки често се случват "с един ден закъснение". През последните две седмици глобалните пазари пострадаха значително и претърпяха сериозни загуби заради страховете за състоянието на някои водещи икономики, посочи още Зелик. По изчисления на „Блумбърг“ само за две седмици в началото на август, когато Standard and Poor's намали топрейтинга на САЩ, борсовата капитализация олекна с 8 трлн. долара.
Според последната прогноза на Световната банка ръстът на икономиката в глобален мащаб за 2011 г. ще бъде 3,2% на фона на растящите цени на петрола. През 2012 г. БВП на световната икономика ще се ускори до 3,6%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване