08/16/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Отпадъците в столицата ще се събират разделно по нов проект

Работи се по нов проект за разделно събиране на отпадъци от опаковки, който ще се въведе пилотно в районите Овча купел и Кремиковци в столицата. Това заяви вчера зам.-кметът по екологията на Столична община Мария Бояджийска, която присъства на предоставянето на нови компостери за фамилно разделно събиране на боклука в района на Панчарево. Тя добави, че районите са избирани умишлено, защото там няма разделно събиране. Проектът ще включва закупуването на контейнери, които ще бъдат раздадени, за да се събират в тях изхвърлените опаковки. Зам.-кметицата добави, че в момента с европейско финансиране се правят две инсталации в Хан Богров за градински и хранителни отпадъци, които са за 40 млн. лева, заводът за механично и биологично третиране за 200 млн. лева, както и депото за остатъците от преработката на стойност 27 млн. лв. Бояджийска коментира, че документацията за обществената поръчка по проекта е изпратена в МОСВ и се очаква тя да бъде одобрена до края на седмицата, когато да стартира поръчката.
„Капацитетът на инсталациите на Столична община за преработка на строителни отпадъци покрива изцяло нуждите на общината“, обясни още Бояджийска. Според нея не е необходимо да се правят нови съоръжения. Столична община вече е получила първия транш европейско финансиране от 19 млн. лева за завода за отпадъци. С него ще се преведат авансите по договорите за строителен надзор и за строителството на депото, което ще започне да се строи веднага. За миналата година в депото в Суходол се депонират 50 хил. тона отпадъци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване