08/16/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Русия притисна и приятеля Янукович

в. Новая газета

Президентите Янукович и Медведев преговарят в Сочи. Снимка: официален сайт

Не бе твърде ясно какво цели Янукович с тази визита (при руския президент Медведев - б.р.) - та нали и самият украински лидер не вярваше, че може да се върне в Крим с победа от “Бочаров ручей” (резиденция край Сочи - б. р.). Друг въпрос е, че Янукович просто нямаше как да не замине - инак в очите на електората му би рухнал бездруго разклатеният модел на украинско-руската дружба.

Не стига че дни преди това Медведев не посети тържествата на руските моряци, празнували в украинския Севастопол Деня на военноморския флот - макар визитата да бе широко анонсирана и рекламирана. Медиите, позовали се на източници от обкръжението на руския президент, обявиха тогава, че посещението било отменено, тъй като Янукович не пожелал да отстъпи (и после да подпише съответните договори) пред някои искания на Русия.

Посочени бяха и основните - Украйна да влезе в Митническия съюз (между Русия, Беларус и Казахстан - б. р.) и Киев да склони за създаване на съвместно предприятие между “Газпром” и “Нафтогаз Украйна”. В замяна Украйна би могла да разчита газовите споразумения, подписани през 2009 г. от Юлия Тимошенко, да бъдат преразгледани, а сетне да се намали и цената на руския газ.

Въпреки очакванията на Кремъл Янукович все тъй проявява упорство. Независимо че е в крайно трудно положение, той засега не скланя да отстъпи пред Русия. Което пък до немай-къде дразни Москва - след подписаните м. г. спорни Харковски споразумения (газ срещу Севастопол) в Кремъл вероятно са решили, че няма какво много-много да се церемонят с днешната власт в Украйна.

Киев обаче не само успя да докаже обратното, но дори се опита да мине в контратака: заяви, че е готов отменянето на газовите споразумения на Тимошенко да се гледа в съда. Това заявиха вече и премиерът Микола Азаров, и президентът Виктор Янукович. Нещо повече, управляващите в Киев не крият, че може да използват срещу “главната си стратегическа сестра” и други методи за контрашантаж.

Например, симетричен отговор на търговските санкции, наложени на Украйна от Русия - руската страна да бъде лишена от преференции при строежа на два блока от Хмелницката АЕЦ. Някои добавят, че можело да стартира и процесът “искане на компенсации за екологичните щети, нанесени от пребиваването на руския Черноморски флот в Крим”. Също и да бъде реанимиран отдавнашният конфликт във връзка с отнемането на фарове от Черноморския флот, да се блокира влизането на Русия в Световната търговска организация или да бъдат повишени цените за транзит на руски газ.

С една дума, по всичко личи, че се готви продължително противопоставяне между Украйна и Русия. Никой не би очаквал подобно нещо от Янукович, на два пъти подкрепян от Москва и на президентските избори, и докато бе в опозиция. А ето че Кремъл фактически се сблъсква едва ли не с втори Виктор Юшченко. И дори главата на Руската православна църква не успява да натисне украинския президент, при все че досега патриарх Кирил имаше доста голямо влияние върху него.

Упорството на украинския лидер обаче съвсем не се дължи на внезапно пробудена русофобия - то е рожба на чист политически прагматизъм. Защото през 2012 г. се очакват парламентарни избори, а “Партията на регионите”, начело на която Янукович дойде на власт, стремително губи привърженици. И то не в западните региони, традиционно враждебни на Янукович, а в Източна Украйна и в Крим. Затова всеки отказ от стратегическите интереси на Украйна не само ще влоши положението на пропрезидентските политически сили - той може да активизира и парламентарното, и гражданското противопоставяне.

Освен това, агресивните действия на руската страна в желанието ...

Публикувана на 08/16/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12470/rusiya-pritisna-i-priyatelya-yanukovich/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване