08/17/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Косово иска храни от България, надява се на джойнт венчър

„Благодарим на България, че е готова да осигури храни на Косово при недостиг и дори да отвори държавния си резерв”, заяви премиерът Хашим Тачи след срещата си с българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов в Прищина. Хашим Тачи се надява страната ни да окаже експертно съдействие при изграждане на държавен резерв в Косово. За правителството основен приоритет е развитието на селското стопанство и осигуряването на по-голям бюджет за него.
„Интересуваме се от внос на храни от България, обяви министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово Блеранд Ставилечи. Освен това Косово търси възможности за чужди инвестиции, там се надяват да създават и джойнт венчър предприятия с българско участие.
„Двете страни могат да си сътрудничат във ветеринарното дело, поземлените отношения и горското стопанство”, обяви министър Найденов. Той допълни, че България може да осигури на Косово пшеница, олио, млечни продукти, птиче месо, яйца, брашно, захар и зърнени изделия.
Министър Ставилечи обясни, че Косово върви към облекчаване на административните и бюрократичните пречки за бизнеса. В момента има затруднения с ветеринарните и фитосанитарните сертификати, които не са синхронизирани между двете страни. Министрите обещаха, че Българската агенция по безопасност на храните и Косовската агенция по ветеринарен контрол започват да работят за изчистването на проблема.
Министър Мирослав Найденов и бизнес делегация от земеделския сектор са на посещение в Република Косово по покана на вицепремиера на Косово Мимоза Кусари-Лила, която бе в страната ни миналата седмица. Както Кусари-Лила спомена тогава, Република Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България на стойност до 300 млн. евро. По този начин ще се запълни потенциалният недостиг, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната със Сърбия и Босна и Херцеговина.
Част от българската официална делегация са зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев и зам.-шефът на Изпълнителната агенция по безопасност на храните Антон Величков.


Лек ръст в износа на вино

Общият износ на вино за първото шестмесечие на 2011 г. е 21 646 606 л, което показва ръст от 1,1%, или 238 991 л, в сравнение със същия период на м.г., когато се изнесени 21 407 615 л, съобщиха от МЗХ. Отново най-голямо количество българско вино е продадено Русия в – 10 640 605 л, което прави 49,2% от общия експорт. България бележи голям ръст в износа си към Румъния, Чехия и Унгария. На вътрешния пазар са реализирани 41 528 372 л, което в сравнение със същия период на 2010 г. е увеличение с 11 583 922 л, или с 38,7%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване