08/17/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Михаил Горбачов: Путин дърпа страната към миналото

Крисчън сайънс монитър

Михаил Горбачов. Снимка: личен сайт

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, човекът, който първи постави Русия на нейния дълъг и проблематичен път към демокрацията, заяви, че под ръководството на министър-председателя Владимир Путин страната отново е заплашена от връщане към авторитаризма. Горбачов направи това изявление в навечерието от годишнината пуча (от 1991 г. – бел. прев.), който бе организиран, за да отмени неговите демократични реформи и да върне със сила властта на комунистическата партия.

Така нареченият Комитет по извънредното положение се опита да вземе властта в Москва преди 20 години, за да отмени свободните избори, медийната откритост и да спре децентрализацията на власта – всичко онова, което се появи в СССР заедно с реформите на Горбачов.

В интервю за германското списание “Шпигел” Горбачов обвини Путин, който според очакванията на мнозина ще се кандидатира за трети президентски мандат, че отменя много от тези реформи сега, 20 години по-късно.

“Путин иска да остане на власт. Но не за да реши най-накрая нашите най-належащи проблеми – образование, медицина, бедност”, смята Горбачов. “Тревожи ме това, което прави партията “Единна Русия”, оглавявана от Путин, и това, което прави правителството: те искат да съхранят статуквото, няма никакво движение напред. Даже напротив: те ни дърпат назад в миналото, докато страната спешно се нуждае от модернизация… Не питат народа, партиите са марионетки на режима”, добавя Горбачов.

Август 1991-ва

По време на 60-часовото противопоставяне Комитет за извънредното положение бе разбит от демократично настроеното население на Москва, което застана срещу танковете, и от държавните служители в цялата страната, които напуснаха преживяващата крах съветска бюрокрация и се заклеха във вярност на новоизбраната руска администрация начело с антикомуниста Борис Елцин.

Когато мъглата се разнесе, много от идеите на Горбачов бяха потвърдени от събитията, но огромната многонационална държава, ръководена от него – СССР, както и неговата собствена кариера вече бяха обречени на бърза забрава. Горбачов подаде оставка на 25 декември 1991 г. и червеното знаме на Съветския съюз със сърпа и чука за последен път бе свален от Кремъл. Въпреки че отначало Горбачов приветства идването на Путин на власт, тази година той все по-често го критикува.

“Човек на принципа”

В началото на годината Горбачов предупреди, че Русия може да се сблъска с протести подобни на “арабската пролет”, ако не бъдат инициирани демократични реформи, и предупреди Путин да не издига кандидатурата си за трети мандат на изборите през март 2012 година. Възможно е фактът, че Горбачов избра крайно болезнената за него годишнина, за да се нахвърли с критика срещу Путин, да не е обикновено съвпадение.

“Горбачов е човекът, който започна демократичните реформи. Това, което казва за Путин, не е мнение на някои аналитик, а позиция на човек, управлявал някога тази огромна страна и притежаващ уникална перспектива”, смята Николай Петров, експерт от Центъра Карнеги в Москва.

Въпреки че Горбачов се е опитвал да задържи властта, използвайки военна сила и тайната полиция за унищожаване на своите опоненти, той никога не го е правил в ролята на съветски лидер. Иронично е, че по време на августовските събития той бе поставен под домашен арест от група военни и сътрудници на КГБ, кипящи от възмущение и неразбиране заради отказа му да използва груба сила, за да удържи властта на комунистическата партия.

“Горбачов се представяше като човек на принципите, а поведението му не бе в нарушение на тези принципи. Това силно го отличава от мнозинството руски политици, и именно затова си струва той да бъде чут днес”, казва Петров.

Животът за повечето руснаци през последните 20 години бе като влакче на ужасите. Те наблюдаваха разпада на супердържавата, в която бяха израсли, след което настъпиха тежки времена в икономиката, социална фрагментация и диви демократични експерименти, които понякога бяха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване