08/18/11 15:44
(http://www.klassa.bg/)

София видимо е по-чиста, по-зелена и по-цветна

София е един прекрасен град, разбира се, с трупани в годините много, много проблеми. Всички ги виждаме и ги знаем. Това, което смятам, че се е случило, е промяна към по-добро. Мисля, че видимо София е по-чиста, по-зелена, по-цветна. Разбира се, има много, много работа още, но за мен беше важно да имаме устойчива тенденция за развитие и в същото време комплексен подход за решаване проблемите на града.
Такъв е примерът с бул. "Петко Тодоров" и Южния парк, такъв е примерът с метрото, които водят до трайно решаване на няколко проблема - с трафика, с градския транспорт и др. Напредъкът по строежа на метрото е чувствителен, ние само след няколко месеца ще пуснем метрото от кв. "Младост" до „Цариградско шосе“.
В същото време имаме готов проект за продължаване до аерогарата и очакваме той да започне още в началото на следващата година. Затова говоря за трайно и устойчиво решаване на проблемите. Така например бул. "Ломско шосе" ще е чисто нов, прекрасен булевард с велоалея. Окачвам в началото на месец септември да бъде пуснат. Което означава да имаме 3 километра нов изграден тротоар, велоалея, осветление, тротоари, скосени тротоари, пълна достъпност, каквато липсва на много места все още в София. Това са тенденциите за развитието на града. 

Комуникацията 

Разбира се, градът е голям, администрацията е огромна. Пак казвам, че имаме и леко разкъсване в комуникацията между столичната община и районните кметове. Те се оплакват, че нямат пари, нямат правомощия. Точно затова аз говоря винаги, че трябва да има единен механизъм, единна система за отговорности, възможности и контрол обаче, за да може да се случват нещата. Пак казвам, аз съм благодарна на колегите районни кметове, в много райони нещата се променят благодарение на съвместната ни работа. Кметът не може сам да свърши всичко, неговите решения зависят от общинския съвет, а реализацията на тези решения - от районните кметове. Районните кметове заявяват ремонтите на малките улички. Тази година успяхме да се справим по-бързо и за по-малко пари с централните улици и с пролетните ремонти. 2,5 милиона лева спестихме от ремонтите на големите улици, за да ги насочим към малките. И това се прави съвместно с районните кметове. 

Крайният срок за „Чавдар“ е 15 септември 

Имаме няколко програми, които изпълняваме в момента. Една от тях е ремонтът на моста "Чавдар". Правим цялостна реконструкция на мостове, които не са ремонтирани основно, откакто са построени, а това са повече от 30 години. Крайният срок за моста „Чавдар“ е до 15 септември, но имам уверението на строителите, че всъщност ще е готов до 5-и, 6-и максимум, защото бързаме. Все пак хората се прибират от отпуски.
Днес (бел.ред. - вчера) ще проверя как върви ремонтът на моста на "Драган Цанков", също огромно съоръжение, неремонтирано, откакто е създадено. Миналата година ремонтирахме основата, сега и настилката. Започваме ремонт и на надлез "Надежда", както и на 4 от съоръженията. Ремонтът на мостовете на "Сточна гара" - също. На този етап е доста трудно ул. „Цар Иван Шишман“ да стане само пешеходна зона. Използвам случая, за да се извиня на хората, които имат бележки заради превръщането на улицата в пешеходна по проекта „София диша“. Обсъждахме последната седмица през делничните дни да пуснем движението. Но в нашите планове са откриването на истински пешеходни зони след, разбира се, решаването на проблема с трафика и паркирането. Така например след излизането на метрото бул. „Витоша“ остава изцяло пешеходен, без трамваи по него, след цялостна реконструкция. Така че той да бъде едно любимо място със заведения, кафенета, с цялостната реконструкция на парка на НДК. 


(Със съкращения, пред БНТ и Дарик радио)
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване