08/19/11 06:58
(http://radiomilena.com/)

Близо половин милион българи са алкохолици

Близо половин милион българи са алкохолици. 400 000 души всекидневно надигат чашата с алкохол. 300 000 българи всеки ден употребяват твърди наркотици. Възрастта на посягащите към психо-активни вещества спада рязко. За помощ и лечение се обръщат родители на 13-годишни деца. Това разказва пред в. „Новинар“ специалистът по зависимости Желяз Турлаков. 70 процента от зависимите са безработни.
Новата световна епидемия са амфетамините, смята Турлаков. Съотношението между употребяващите амфетамини жени и мъже е едно към едно за разлика от хероин или кокаин, където повечето пристрастени са мъже. Стряскащата статистика е поместена и в петиция за дискриминацията на зависимите в България. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент.
Държавата не се ангажира с лечението на зависимите, пише в петицията. Освен че се отказва финансирането на частните комуни, блокирани са изцяло и държавните лечебни заведения. Няма клинични пътеки за детоксикация и лечение. В България лечението и рехабилитацията се поемат от самите зависими. Това е репресия и дискриминация към зависимите хора в България и напълно противоречи на Хартата на основните права на ЕС, който забранява всяка форма на подобно отношение, обобщава документът.Агенция Кросс

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване