08/19/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Жена в Италия - бъди красива или се бори

сп. Мадам Фигаро

Ла велина - италианската адреналинка. Снимка: от тв екрана

Моделът на “велината” - амбициозно и съблазнително създание, което върлува из телевизионните студия, продължава да поразява цяло едно поколение млади момичета в управляваната от Силвио Берлускони Италия. Но от известно време в Италия се появява все по-добре структурирана феминистка съпротива, а в същото време властта на Кавалера Берлускони е разклатена.

В телевизионното студио на предаването “Господари на ефира”, знакова емисия на телевизия Канале чинкуе и пародия на действителността, човек вижда само тях - брюнетката Федерика Нарги и блондинката Костанца Карачоло. Съблазнителни усмивки, грейнали над оскъдна бяла блузка с дълбоко деколте, черни ултра къси панталонки, едва прикриващи безкрайно дълги и загорели крака. Тези две момичета на 21 години са велините (италианската дума за адреналинките). Тези създания въплъщават телевизионния успех по италиански. В журналистическия жаргон първото значение на думата “велина” е неофициално циркулярно писмо на правителството до медийните редакции, което подсказва как да бъде представена дадена информация.

През 2011 г. хиляди млади жени продължават да прииждат от всички краища на страната в Рим, за да опитат късмета си на кастингите за велини в популярните телевизионни програми. Всички те хранят надеждата, че ще получат достъп до вълшебния свят на спектакъла.

“Наложени в края на 80-те години в медиите като доминиращ модел, велините налагат представата едновременно за лекота, за престъпване на правилата и за социален успех”, казва социоложката Антонела Чемси. “В един свят, в който толкова млади хора са отчаяни, че не могат да планират бъдещето си, в който девет от десет момичета си остават вкъщи защото нямат работа или пари, велините въплъщават успеха и достойните за завиждане планове за бъдещето”, допълва Чемси.

Преминаването през телевизията се смята от мнозина млади италианки за задължителен етап за успешната кариера. Включително и за успешна кариера в политиката. Отлична илюстрация за това е Мара Карфаня, бившата шоугърла на телевизия Медиасет, която през 2008 г. стана министър на равноправието. През 2007 г. Силвио Берлускони заяви по неин адрес: “Ако не бях женен, щях да се оженя за нея начаса”. В списъка с фаворитките на министър-председателя фигурира и името на Микела Витория Бамбрила, министърката на туризма, която има в актива си няколко голи фотосесии, както и Барбара Матера, бившата финалистка на конкурса “Мис Италия” през 2000 г., която Кавалерът уреди за депутатка в Европейския парламент, като я включи в партийните си листи за европейските избори.

Италианската преса предприе обширно разследване на скандалните отношения, които някои от тези велини вероятно поддържат с благодетеля си. Такъв е случаят с Никол Минети, 26-годишната стоматологична асистентка, която стана областна съветничка в Ломбардия. Сега тя е заподозряна в склоняване към проституция по случая “Рубигейт”, кръстен на младата мароканка Руби, за чийто сексуални услуги се предполага, че Берлускони е платил, когато тя е била непълнолетна.

Но въпреки това магията, която продължава да упражнява този женски модел върху цяло едно поколение млади италианки, не намалява. Няма нужда от познания в областта на културата, от професионален опит, от препоръки в този свят, в който всяка втора жена се е отказала да си търси работа. Външният вид е достатъчен.

Но в Италия велините са обект на подражание не само за скромните италиански момичета. В Рим момичетата от моста Милвио - мястото, където се събира облагодетелстваната италианска младеж - също изглеждат сякаш излезли от сериала “Клюкарката”. В модерните барове в този район на столицата момичетата идват, за да се оглеждат и най-вече, за да се показват и изглеждат също като велините - къси поли, наблъскани със силикон бюстове, силен грим, 12-сантиметрови тънки токчета. Все едно, че са в телевизията.

В студиото на програмата си “Форум” - друго знаково предаване на Канале ...

Публикувана на 08/19/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12494/zhena-v-italiya-badi-krasiva-ili-se-bori/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване