08/19/11 20:04
(http://radiomilena.com/)

Предлагането на варена царевица на плажа е незаконно

Предлагането на варена царевица по плажовете е незаконно и ще бъде спряно. Това каза в интервю пред в. „24 часа“ шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
„Всеки, който продава храни, трябва да има регистрация или за постоянен, или за временен обект, но на определено място. Виждал съм по плажа и разнасяне на чирози. А си има условия как се съхраняват тези продукти и как става продажбата им“, каза Войнов. Според него решение на проблема с продажбата на хранителни продукти на плажа може да бъде разрешен като в началото на ивицата се отвори временен обект и всеки да отиде до него, за да си купи варена царевица, сладолед, чироз или друго.
„Ние вземаме мерки и в това направление. Но контролът тук е по-труден, защото няма как реално да ги хванем. Не е дори временен обект, за да го санкционираме, човекът най-често е без документи, трябва да се вика полиция, да го арестуваш, да му изискаш личната карта и пр. Наистина е трудно, но трябва да се справим“, каза още Йордан Войнов. Той допълни, че отговорност за тези продажби по плажовете трябва да се търси и от самите концесионери.
„Концесионерите на плажовете си ги знаят тези търговци. Дали ги допускат, защото им вземат такса, или си затварят очите, е без значение. Но трябва да се търси отговорност от самия концесионер за случващото се на неговата плажна ивица. На него ще се възложи да не допуска преминаващи търговци да предлагат храни. Иначе самият разносвач може да хвърли чантата в морето и да каже: тя не е моя, и няма как да го санкционираш. А дори и предлагането на плодове е рисковано – ами ако този, който ги е рязал, е носител на стафилококова инфекция, той ще зарази половината плаж. Епидемиите по морето през лятото често са заради лошата хигиена“, коментира шефа на Агенцията по безопасност на храните, цитиран от БургасИнфо.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване