08/21/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

В Русия демокрацията още е мираж

Ройтерс

Двайсет години след преврат, при който твърдолинейни комунисти направиха последен отчаян опит да спасят Съветския съюз, Русия продължава да върви по дългия и неравен път към демокрацията.

Съветският лидер Михаил Горбачов беше арестуван в неговата дача на 19 август 1991 г., но пучът се провали два дни по-късно след предвождана от руския президент Борис Елцин обществена съпротива и просто ускори разпадането на Съветския съюз няколко месеца по-късно. Краят на съветската империя вдъхнови мечти за по-добър живот, които за много руснаци се изпълниха поне отчасти, но не за всички. Политиката обаче все още е доминирана от един човек - Владимир Путин - при система, която малцина смятат за панацея.

Мнозина от тези, които стояха три дни пред сградата на руския парламент, рискувайки живота си, за да я защитят от танковете на армията, се надяваха на повече. “Това изглеждаше като ново начало. Усещахме, че можем да направим нещо”, каза Милена Орлова, която тогава е била студентка, а сега е изкуствовед. Тя е била сред хилядите хора, които защитаваха бялата сграда на парламента в Москва през август 1991 г. “Някои от мечтите ни се осъществиха. Вече можем да пътуваме в чужбина, някои от приятелите ми се справят много добре, а хората на изкуството вкусиха свободата. Но демокрацията изостана. Мислех, че досега ще сме отишли по-далеч”, заяви Орлова.

Социологическите проучвания предполагат, че има разделение в мнението за преврата и рухването на Съветския съюз. Някои руснаци, предимно по-възрастни хора, продължават да копнеят за предсказуемостта и стабилността на комунистическите времена и годишнината не се отбелязва особено възторжено.

Малцина си спомнят имената на превратаджиите, а представата за значението на пуча е смътна, но според историците неговият провал е показал, че руснаците най-накрая са спрели да се страхуват от партията и нейните силови структури, на които се крепеше съветската система. “Това беше последният гвоздей в ковчега на Съветския съюз”, каза Антон Федяшин, историк със специалност Русия в Американския университет във Вашингтон. “Като погледнем назад, това беше един от най-изумителните примери за исторически събития, чийто резултат е точно обратният на този, който са искали да постигнат организаторите. Това беше исторически катализатор за края на Съветския съюз”, заяви той.

От хаос към стабилност?

Много историци и политически анализатори разделят последвалите 20 години на два периода - хаотичното управление на Елцин до 1999 г. и по-стабилната ера на Путин след това. Те са на различни мнения за това доколко успешен е преходът, но до голяма степен са съгласни, че обикновените руснаци все още усещат, че имат малко влияние върху управлението на страната.

“В Русия продължава да има просто имитация на демокрация. Хората усещат, че няма значение за кого ще гласуват, че ако Путин си отиде, ще дойде някой друг също като него. Те са се примирили с това, защото смятат, че руската държава е такава от векове и няма да се промени”, каза Олга Крищановская, която ръководи Центъра за елитите в Института по социология към Руската академия на науките.

При реформите на Елцин - т.нар. “шокова терапия” - съветските авоари и суровини бяха разпродадени на неколцина бизнесмени, които по-късно станаха известни като олигарси. Те трупаха богатства и политическо влияние, докато обикновените хора се бореха да свържат двата края.

Медиите получиха невиждана свобода и се появиха нови политически партии, но корупцията се разпространи широко, а върховенството на закона рухна. Елцин страдаше от сърдечни проблеми и се носеха слухове, че прекалява с алкохола, а репутацията му на либерал беше подкопана от войната, която той започна в отцепническата република Чечения. “Трудно е 90-те години на 20 век да се нарекат успешен преход, особено в сравнение с това, което се случваше в Централна Европа, ...

Публикувана на 08/21/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12505/v-rusiya-demokratsiyata-oshte-e-mirazh/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване