08/21/11 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Изпълнителната комисия на ГЕРБ одобри отказа от дарения за изборите

Националните структури на политическа партия ГЕРБ няма да приемат дарения и безвъзмездно предоставяни от физически лица стоки и/или услуги по време на кампанията за местните и президентските избори от 24 септември до 30 октомври 2011 година. Това реши вчера на свое заседание Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.
На 18 август Националният предизборен щаб на ГЕРБ предложи чрез своя председател Цветан Цветанов на Изпълнителната комисия да се вземе официално решение за отказ от дарения за предстоящите избори, за да се гарантира провеждането на прозрачна и открита предизборна кампания.
В отговор на това искане в ръководния орган на ГЕРБ е взето решение финансирането на предизборната кампания на партията за местните и президентските избори да се извършва единствено със средства от държавната субсидия при стриктно спазване на разпоредбите на Изборния кодекс и на Закона за политическите партии.
Цифрите показват, че държавната субсидия е напълно достатъчна на ГЕРБ за формирането на максимално позволената от закона сума, която е два милиона лева за президентските и осем милиона лева за местните избори. През миналата година партията е получила 17 819 000 лева субсидия, а за първото тримесечие на тази година - 5 451 000 лева. При запазване на тази сума годишната субсидия би станала 21 724 000 лева. Увеличението се обяснява с обстоятелството, че 9 от обявилите се за независими депутати са пренасочили своята субсидия към ГЕРБ.
Няма други парламентарно представени партии, които биха могли да покрият предизборните си кампании единствено със средства от хазната. През 2010 г. Коалиция за България е получила 6 673 195 лева, ДПС – 6 165 485 лева, „Атака“ - 4 102 108 лева, а Синята коалиция – 2 647 648 лева. С тези пари, както и с приходите от членски внос партиите осигуряват издръжката на апарата и офисите си и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване