08/21/11 16:25
(http://e-vestnik.bg/)

Луи Прима - “Бона сера сеньорина”

Всеки е чувал “Бона сера, синьорина, бона сера”, но не всеки знае името на Луи Прима, който я превръща в хит през 1949-1950, след което тя е изпълнявана в следващите 50 години и до днес от най-различни изпълнители.

Луи Прима е от семейство на сицилианци музиканти, роден през 1910 г. и израсъл в Ню Орлийнс, САЩ. От дете учи музика и първата му професионална изява е още като ученик с нюорлеанска група, която свири в джаз стил.

—- Още 6 клипа:

Прима става един от най-прочутите американски певци и шоумени през 40-те, 50-те и 60-те, като се адаптира към всяко течение в музиката, проявява се и като тромпетист. Спечелва си прозвището “Кралят на суинга”. Минава през суинг, различни джазови стилове и стига до поп-рока през 60-те. Гласът му наподобява стила на пеене на Луис Армстронг, със специфични Прима-девиации и импровизации. В началото на кариерата си години наред излиза на сцена в различни заведения по няколко пъти на ден и нощ си ляга чак на сутринта.

Години наред свири с различни групи в известни клубове в Ню Йорк, Лос Анджелис и Лас Вегас, участва в тв шоупрограми. Снимал се е в 11 кино и телевизионни филма като актьор, а негови песни са в саундтрака на повече от 120 филма. Женен е 5 пъти, има 6 деца от 4 жени.
През 1975 г. е опериран от тумор в мозъка, изпада в кома и не се възстановява до смъртта си през 1978 г. Преместен е да умре в родния Ню Орлийнз, където е погребан. На гроба му има скулптура на ангела Габриел с тромпет, и надпис от неговата песен “Just a gigolo” - “When the end comes, I know, they’ll all say ‘just a gigolo’ as life goes on without me (Когато краят дойде, знам, че всички ще кажат “просто жиголо”, докато животът си върви и без мен”.

Публикувана на 08/21/11 16:25 http://e-vestnik.bg/12510/lui-prima-bona-sera-senyorina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване