08/22/11 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Механизмът на оскотяването според Жозе Сарамаго

Ако пряката реч в „Слепота” на Жозе Сарамаго беше изписана традиционно, романът щеше да е поне двойно страници (изд. „Колибри”, превод Вера Киркова-Жекова). Тя не е отделена от текста на разказвача, върви в него с много, ама много висока белетристична техника и страниците изглеждат запълнени до дупка с букви. На пръв поглед нечетивни. Но не е така и не е просто техника. Португалският нобелист (1998) показва, че в съчетаването на форма и съдържание има още неподозиран хляб.

Докато чака на светофара в колата си някакъв мъж ослепява. Изведнъж и без нищо. Някакъв го придружава до дома му, задържа ключовете от колата. Той е професионален крадец на коли, след малко ослепява – изведнъж и без нищо.

Трите думи „и така нататък” означават пандемия, защото това ослепяване е силно заразително. Верижната реакция е чудовищна. Правителството взема мерки още на другия ден. Организирано изолира вече ослепелите и предполагаемите заразени. И т.н.

Сарамаго произвежда социално-психологическо моделиране. Той проиграва модела в реална ситуация. Експериментът показва, че са нужни няколко седмици за подробности като свободното изяждане на човешки трупове от изгладнели кучета по улиците. Когато воните са неразличими и никой не вижда. Изчерпателна слепота.

Но Сарамаго е писател, интересуват го отделният човек и механизмът на индивидуалното оскотяване. Неговият модел позволява да се видят невидимите човещини, невидими когато слепите са размесени между зрящи. Романът бил филмиран, ала в него има недостъпни за киното неща, непоказваеми.

„Слепота” е отзивчивост към времето, можем да кажем, че този свят си заслужава заради прочитането на такива като него. Важното е, че го има и че може да се ползва извън метафората: „Не би било редно да си представим, че тези слепи, в такова количество, ще вървят там като овце към кланица, блеейки както обикновено, малко притиснати един в друг, разбира се, но те и бездруго винаги така са живели, косъм до косъм, дъх в дъх, миризма в миризмата”.

Обобщението е еднозначно: „Няма слепи, а слепота”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване