08/22/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Игнатов: Очаква се първокласниците да са повече от миналата година

Още не се знае точният брой на първокласниците, но те ще са малко повече от миналата учебна година, тъй като има леко демографско увеличение. Това обяви вчера образователният министър Сергей Игнатов. Той добави, че на 15 септември ще се знае колко ще са учениците от първи клас с точност. Игнатов определи като добра новина това, че има обратен процес – българските емигранти са започнали да се връщат у нас. „Трябва да се мисли как да се обучават децата на български език, особено тези, родени в чужбина“, коментира още той. Игнатов добави, че през миналата година по неофициални данни 200 000 българските емигранти са започнали да се връщат към България. Министърът бе категоричен, че всичко ще бъде наред със започването на учебната година. „Но понеже зная къде живеем, напълно е възможно "някой да каже тогава, ама ние не сме довършили, още два пирона ни остават...", коментира Игнатов. По отношение на идеята ученици от малките класове да не носят учебниците си в училище, тъй като там ще имат втори комплект, той заяви, че сега тя се обсъжда и бавно ще навлезе в практиката. Министърът коментира и идеята за закон за българския език, като обясни, че няма нужда от такъв, защото езикът е саморегулираща се и динамично развиваща се система.


Фандъкова: Девет училища в София ще се санират по европроект

Цялостно саниране на девет училища в София предвижда проект по Оперативната програма "Регионално развитие", който ще се изпълнява през цялата нова учебна година - по желание на директорите. Това заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова след откриването на 22-рия Международен конгрес за византийски изследвания. Тя коментира още, че директорите на училищата, включени в проекта, ще направят такава организация, която да не пречи на учебния процес. По отношение на детските градини Фандъкова обяви, че от последните 20 години сега за пръв път се строят такива в столицата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване