08/22/11 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Събитията в Либия удариха цените на петрола

Суровият петрол поевтиня с повече от долар до 107 долара за барел, а основните индекси на фондовите борси в Европа се оцветиха в зелено. Така световните пазари реагираха на новината, че либийските бунтовници са превзели през нощта срещу понеделник почти цялата столица Триполи. Под обстрел бе резиденцията на лидера Муамар Кадафи.
Според инвеститорите краят на продължилата 6 месеца гражданска война ще доведе до подновяване на петролните доставки от Либия, която е член на ОПЕК. Страната изнасяше по 1,6 милиона барела петрол дневно, но след избухването на конфликта почти целият износ бе спрян. Все пак анализаторите остават скептични по отношение на това, колко бързо петролното производство в Либия ще се възстанови, но експертите на италианската ENI вече са в страната и проучват възможностите за пускане на рафинериите.
При започването на боевете петролът се търгуваше за 84 долара за барел. След това цената му скочи над 93 долара и продължи да расте, като в края на април надхвърли 110 долара, а сортът Брент удари двугодишен връх от 127 долара. Черното злато поевтиняваше в последните седмици заради сигналите за забавяне на икономическия ръст в глобален мащаб. Междувременно европейските индекси останаха на положителна територия, като така потвърдиха одобрението на Стария континент към свалянето на Кадафи. В Лондон FTSE 100 бе с ръст от 2%, с толкова растеше и френският CАC 40. Германският DAX се покачваше с 1 на сто. Уолстрийт също отвори с рязък скок.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване