08/23/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Инвестират над 800 млн. лева в градския транспорт у нас

Над 800 млн. лева ще искаме за проекти за интегриран градски транспорт за периода 2014-2020 г. от Оперативна програма „Регионално развитие“, каза вчера Лиляна Павлова, зам.-министър на регионалното развитие, при подписването на договора за обновяването на градския транспорт в София. Тя съобщи, че в следващия период всички 36 големи града ще могат да кандидатстват за финансиране, като изготвят съответните проекти. Преди това те трябва да определят приоритетите си.
Очаква се в следващия програмен период за столицата да бъдат отпуснати пари за купуване на нови трамваи и автобуси. Община София започва подготовката на проекта, от нея зависи какво още ще бъде финансирано тогава. “До края на следващата година ще бъдат договорени 99% от парите по програма „Регионално развитие“ за този период“, съобщи министърът на ведомството Росен Плевнелиев. Той каза, че сега в нея са предвидени 420 млн. лв. за подобряване на градския транспорт на 6-те големи града. Плевнелиев коментира, че проектът за интегриран градски транспорт на столицата е пример за това, как може да интегрира две или три различни европейски програми в един проект, който има смисъл.
Сега започва реализацията на първия проект по програмата. Общата му стойност е 62 млн. евро, от които 50 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Предвижда се да бъдат купени 50 нови тролейбуса, които ще могат да превозват по около 150 пътници.
Плановете на общината са да се ремонтира трамвайната линия по бул. “България”(3,5 км) и да се изгради нова от Семинарията до Студентски град. Също така ще бъдат инсталирани 600 електронни информационни табла, в момента съоръженията от този тип са 100. „Подготовката на проекта е отнела повече от година и половина от съвместен екип на експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и представители на Столична община“, каза Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя обясни, че проектът е одобрен от управляващия орган и в момента се проверява от ЕК, която трябва да приключи до края на годината.
20 ключови кръстовища ще бъдат оборудвани с интелигентна система за управление, т. нар. умни светофари. Те ще дават приоритет на превозните средства на градския транспорт. Това ще става, след като транспортът бъде снабден с GPS система, която ще бъде разчитана от датчици, поставени на „умните светофари“. Според изчисленията на експертите това ще облекчи трафика с 20% по кръстовищата. Такава система ще бъде поставена при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сега там престоят в час пик е около 7-8 мин, след поставянето й ще намалее с 2 или 3 мин, а в останалото време не би трябвало да има забавяне. В момента общината подготвя необходимите тръжни документи за провеждане на обществените поръчки. Предвижда се в началото на следващата година да започне фактическото изпълнение на отделните елементи. Срокът за реализация на проекта е 2 години. „Реално в края на 2013 г. трябва да видим първите ефекти от интегрирания градски транспорт“, съобщи кметът на столицата. Тя коментира, че амбицията на общината е да не се работи на парче, затова сега фокусът е към подмяна на тролейбусния парк. „Така комплексно ще се подхожда към решаването на всеки един проблем“, заяви още кметът на столицата. С доставката на новите 50 превозни средства ще се подменят почти всички тролеи, след като миналата година бяха пуснати в експлоатация 30 нови коли. Сега се провежда и процедура за доставка на 20 реновирани трамвая. Те ще са обновени, защото цената на нов трамвай е около 2,5 млн. евро, а ремонтът му струва към 150 хил. евро.
„Искам 4-годишна програма за подмяна на автобусите от „Столичен автотранспорт“, съобщи Фандъкова. Общината работи по оздравяването на дружеството, което беше в много тежко състояние в последните годни. С пускането на частните оператори бяха осигурени много нови превозни средства в мрежата на градския транспорт. В момента задълженията към основния доставчик „Лукойл“ са под 4 млн. лв., като очаквам до края на септември и те да бъдат изчистени. Предвижда се да бъдат пуснати в движение нови 30 местни автобуса, които да бъдат довеждащ транспорт от кварталите до спирките на метрото. В момента близо 200 хил. пътници дневно се придвижват с метрото. Очаква се след пускането на втория метродиаметър трафикът да се повиши до 400 хил. души на ден. Това ще доведе не само до намаляване на задръстванията, но и до по-малко изпуснати вредни газове“, обясни кметът.


Пускат по-рано Южната дъга на Околовръстното

В момента се работи за съкращаването на сроковете с три дни за пускането на Южната дъга от Симеоново до “Младост”, съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев.
Срокът за пуск на отсечката е 15 септември. По думите на министъра се работи денонощно и една двуетажна магистрала израства пред очите на всички на нас.
Плевнелиев съобщи още, че строителите на магистрала "Люлин" ще трябва за тяхна сметка да подменят маркировката, която вече е заличена, защото пътят е в гаранционен период. Очаква се това да стане в началото на септември, когато трафикът намалее, добави министърът.
Общината е подготвила проекта за Западната дъга на софийския Околовръстен път, която включва трасето от магистрала „Люлин” до река Какач (3,5 км). До края на годината трябва да е готов и планът за строителството на трасето от кв. „Бъкстон“ до АМ „Люлин“. София очаква да получи европейско финансиране за проекта за т.нар. Югозападна дъга на Околовръстното – от бул. “България” до пътния възел с магистрала “Люлин”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Трасето се пресича с бул. “Цар Борис III” близо до Княжево, където традиционно се образуват огромни задръствания заради трафика от и към Кулата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване