08/23/11 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Искаме от Македония всички доказателства по "Илинден"

Прокуратурата подготвя нова съдебна поръчка до Македония с искане за изпращането на всички доказателства, събрани по делото за потъването на туристическия кораб "Илинден", при което загинаха 15 български туристи. Това съобщи зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов пред БТА вчера.
По думите му станало ясно, че българските магистрати разполагат само с малка част от материалите по делото, тъй като все още не са получили по официален път съдебното решение на Охридския съд, който постанови едногодишни присъди за капитана на "Илинден" Сотир Филевски и за инспектора, сертифицирал кораба, Бранко Баич.
Божидар Джамбазов води паралелното разследване на трагедията, което частично се припокрива с действията в Македония. Готова е и техническата експертиза за причините за потъването. София работи в три насоки - за действията на Сотир Филевски, за тези на Бранко Баич и за контрола, упражняван от Охридското капитанство.
Експертно заключение за състоянието на кораба "Илинден" установи, че е трябвало плавателният съд бъде с неотваряеми прозорци, а всяка възможност те да бъдат открехнати е трябвало да бъде елиминирана. „Това е записано и в плана, който засяга конструкцията на кораба“, уточни още зам. градският прокурор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване