08/23/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще управлява Либия?

Ройтерс

Триполи въстана и най-неясно сега е не дали режимът на Муамар Кадафи ще оцелее, а дали бунтовниците могат да предотвратят изпадането на Либия в хаос, след като той си отиде. Несъмнено краят на Кадафи наближава. Малки групи бунтовници се бият във вътрешността на столицата, а по-големи бунтовнически части си проправят път към града, така че вождът ветеран е подложен на безпрецедентен натиск - дни преди годишнината от преврата, довел го на власт на 1 септември 1969 г.

Ако приемем, че Кадафи наистина падне, бунтовниците ще трябва бързо да запълнят управленския вакуум. Основната бунтовническа група, базирана в Бенгази, Източна Либия, се състои от дезертирали бивши министри и дългогодишни видни опозиционери, представляващи най-различни политически позиции, включително арабски националисти, ислямисти, секуларисти, социалисти и бизнесмени. Техните военни сили далеч не са единни, те са кърпеж от въоръжени групи, бивши войници и наемни милиции, включително самозвани квартални банди и бивши членове на ислямистка партизанска групировка, унищожена от Кадафи през 90-те години на миналия век.

Предизвикателствата, пред които са изправени, ще са гигантски. Икономиката е в смут, комуникациите са разрушени, държавните услуги не функционират, а тежко въоръжените групировки вероятно ще продължат свободно да съществуват. Засега обаче главното бунтовническо ръководство разполага със скромен управленски опит. Разкъсван от партизанщина, Преходният национален съвет (ПНС) се бореше да донесе сигурност на районите, които контролира. Анализатори, изследващи опозицията, казват, че военното досие на ПНС е толкова безлично, че някои бунтовнически групировки в други части на страната не искат да имат нищо общо със съвета.

Ще се проявят ли тези разногласия, когато бунтовниците поемат контрол? “Те са много загрижени да се избегне втори Ирак и да се осъществи плавен и ясен политически преход, но на практика може да настане голяма бъркотия”, казва Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия.

Необходимост от “бащински фигури”

Нещо, което би било от полза, е бърза победа в Триполи. Това вероятно би подобрило политическата обстановка в бунтовническите редици, повишавайки шанса за гладък преход към епохата “след Кадафи”, смятат анализатори. Саад Джебар - живеещ във Великобритания алжирски юрист, който някога консултираше либийското правителство, казва, че би било полезно също в управлението да бъдат включени старейшини от цяла Либия, както и живеещи в изгнание - “уважавани хора с обществени и професионални позиции, които да играят ролята на бащи на нацията”.

Тяхната задача ще е да избегнат вакуума и да осигурят на либийците сплотяващ елемент. Необходимо е да се избегне вакуум (като този в Ирак след Саддам), така че постигнатото да може да се сподели от всички. “Хората от бунтовническия лагер действаха крайно отговорно. Опасностите на прехода са преувеличени”, казва Джебар.

ПНС употреби месеци в разработване на план за времето след Кадафи, предвиждащ установяване на конституционна власт и избори под надзора на ООН. Преминалият в опозиционния лагер либийски посланик Ареф Али Наяд каза пред репортери в Обединените арабски емирства, че в Дубай е заработил 70-членен Екип за стабилизиране на Либия. Неговата цел, обясни той, е да ръководи следвоенния преход, включително сферите на сигурността, здравеопазването, образованието и инфраструктурата.

“Очакваме след Кадафи силите за вътрешна и външна сигурност да останат на мястото си, те ще сменят единствено принадлежността си,” каза Наяд. Екипът е подсигурил доставките на гориво след освобождението. Властите след падането на Кадафи ще съблюдават законността и няма да създават революционни съдилища, според Наяд. “Отмъщение няма да има”, подчертава той.

Западни дипломати отбелязаха, че плановете звучат обещаващо, макар че много неща остават несигурни. “ПНС работят здравата по планирането на Денят с главно “Д”, който може да настъпи и днес, макар че аз не съм убеден в това”, казва бившият британски посланик Майлс.

“Бунтовниците твърдят, че имат създаден комитет за управление на ...

Публикувана на 08/23/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12521/koy-shte-upravlyava-libiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване