08/23/11 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Който се опита да се бори директно с IKEA, е обречен на провал

Нашият бранш е един от най-засегнатите от икономическата криза. През 2010 г. се наблюдава продължаване на свиването на пазара на продажба на мебели. Потреблението на стоки за дома е пряко обвързано със строителството, защото мебелите не са от първа необходимост. Нормално е при застой в строителството да има свиване на потреблението в сектора ни. Наред с намаляващия брой клиенти през последните две години се наблюдава и свиване на потребителската кошница. По отношение на търсенето се забелязва, че в момента потребителите отлагат смяната на старите мебели с нови за бъдещ период. Чисто статистически българските потребители купуват много по-рядко мебели, отколкото потребителите в Европа. Ако там потребителите са склонни да подновяват интериора на 2-3 години, то у нас този период е 7-8 години. Потребителите все още не са сигурни за бъдещето си и продължават да спестяват. Докато този процес не се обърне, няма да се получи раздвижване на потреблението.
По отношение навлизането на IKEA на българския пазар, това най-вероятно ще накара някои търговци спешно да намерят своята ниша на пазара и да се препозиционират. Според нас който се опита да се бори директно с IKEA, е обречен на провал. Затова и ние в Aiko нямаме сериозни притеснения по отношение на продажбите си, защото сме позиционирани в съвсем друг пазарен сегмент. С планираните инвестиции от 117 млн. лв. смятаме, че ще успеем да защитим достойно лидерските си позиции на пазара и да достигнем до желаните от нас 12% пазарен дял.
От една страна, стъпването на шведската верига ще доведе до фалити на компании, а от друга, ще допринесе до положително развитие на пазара. Идването на толкова голяма компания ще помогне за по-бързото сегментиране на пазара, като това ще даде тласък на целия бранш. Освен това ще се повиши нивото на конкуренция в бранша.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване