08/23/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Лято на отчаянието смени пролетта на надеждите

Асошиейтед прес

Масовият протест в Тел Авив. Снимка: аарец

Надеждите на Арабската пролет бяха заменени за някои от най-утвърдените демокрации в света с “лято на отчаянието”. Размирици във Великобритания. Парализираща дългова криза в Гърция и Испания. В Индия потоп от корупционни скандали отслаби най-голямата демокрация в света в момент, когато широки слоеве от населението страдат от недохранване и отчаяно се нуждаят от поземлена реформа.

Да оставим на президента Барак Обама да обобщи картината в САЩ, обременени от мъчителни икономически проблеми, огромни дългове и често пъти сюрреалистични политически препирни, които за малко да доведат страната до неплатежоспособност. “Бог ми е свидетел, че все още имаме нефункционираща политическа система във Вашингтон”, заяви той неотдавна на проява за набиране на средства. Докато Близкият изток е залят от протести на хора от низините, целящи да свалят авторитарните лидери, нефункционалността се превърна в нещо обичайно за голяма част от демократичния свят, където правителствата се борят с фалити, насилие и политическа парализа - от Вашингтон през Рим до Делхи.

Демокрацията, разбира се, е трудна работа. Когато всеки има свободата да изразява мнението си, политиката естествено е борба на противоречащи си възгледи. Но годината беше особено трудна. Малцина бяха изненаданите, след като протестите прераснаха в насилие в Гърция, където уличните битки имат дълга история. Но никой не очакваше обхваналото Великобритания насилие, по-голямата част от което очевидно беше безцелно грабене и хулиганство.

В последните дни стожерите на демокрацията не предлагат нищо друго освен шокиращ контраст с борещите се за свобода в арабския свят. “Изглежда, че точно когато тези страни се домогват до инструментите на демокрацията, ние ги намираме за ръждясали и притъпени в нашите ръце”, написа британският в. “Гардиън”. Годината започна с протести, които сложиха край на 23-годишната диктатура на тунизийския президент Зин ал Абидин Бен Али. Няколко дни по-късно, когато заразата на надеждата се разпространи в Египет, площад “Тахрир” започна да се изпълва с демонстранти, което накрая доведе до падането от власт на дългогодишния управник Хосни Мубарак.

Оттам призивите за свобода продължиха да се разнасят в Бахрейн, Йемен, Либия, Сирия и дори - много тихо и за много кратко - в Китай. Борбата срещу авторитарните лидери продължава в арабския свят, но първоначалните надежди на неговата пролет не се сбъдват веднага. Някои диктатори - в Либия, Бахрейн и Сирия най-вече - предприеха откровено брутални репресии, за да възпрат опозицията. Други страни са затънали в политически препирни. И докато хиляди протестиращи в Близкия изток продължават да рискуват живота си с искане за демокрация, най-утвърдените демокрации в света преживяват най-трудната си година от десетилетия.

“Съществува усещане (на Запад), че нещо тотално се е объркало”, казва Шади Хамид, ръководител на научните изследвания във филиала в Доха на института “Брукингс”. “Поне в места като Египет и Тунис го има чувството, че “всички заедно сме в това”. “Арабите осъзнаха, че не трябва да чакат САЩ (или някоя друга сила) да донесе промяната… Те са хората, които могат да вземат нещата в свои ръце и да кажат: “Достатъчно търпяхме, няма да чакаме повече.” В крайна сметка това може да се окаже достатъчно, за да се промени глобалната политика; ако надигналият се арабски свят беше способен поне отчасти да измести доминиращите сега демокрации.

Определено размириците в Лондон, където мнозина просто търсеха да откраднат нещо, извадиха на бял свят една култура с дълбоки проблеми. Част от насилието избухна в бедни, проблемни квартали, но сред обвиняемите във Великобритания има завършил университет, балерина в тийнейджърска възраст и колежанин от процъфтяващо предградие на Лондон. Това беше достатъчно да доведе до злорадстване в други части на света.

Защо тогава съществува този контраст? Защо богатите демокрации се борят с безброй проблеми, докато някои ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване