08/23/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

На колегите мога само да кажа: "Добре дошли в България"

Пазарът на мебели в България възлиза на около 480 млн. лв. годишно. Българският потребител предпочита мебели, които отговарят на личните му естетически възгледи, на спецификата на българското жилище, както и на българския джоб.
Безспорно навлизането на гигант като IKEA ще се отрази на пазара и ще завземе пазарен дял в София и района. Не вярвам обаче някой от Варна да пропътува целия път до столицата и обратно, за да си купи диван, още повече че цената там не включва разходите по доставката, които всеки потребител сам трябва да доплати, докато в „Явор“ всеки продукт на цена над 299 лв. се доставя безплатно. Освен това не можем да не отбележим различните митове, които витаят около марката IKEA – за евтините продукти, шведския дизайн и т.н. Всичко това е една прекрасна маркетингова стратегия, в която обаче истината е в минимална доза. Ако трябва да сравним шведската верига с нещо, бих го сравнил с McDonald's – оборотна закусвалня, незнайно защо наречена ресторант, в която няма лошо да хапнеш един сандвич, но никога не бих завел любимата си жена на вечеря. Разбира се, с откриването на магазина им в София предстои поредната родна истерия като при откриването на всеки нов супермаркет, в който киселото мляко струва 19 стотинки. После ентусиазмът утихва и всичко си идва на мястото. „Явор“ от своя страна е изцяло българска компания, със 7 мебелни къщи с обща търговска площ около 32 000 кв. м и още толкова складови и логистични площи. Продажбите през 2011 г. са с около 7% по-високи в сравнение със същия период на миналата година, когато реализирахме приходи от около 46 млн. лв. През следващите 3 години планираме да разкрием още 4 нови обекта в Пловдив, Стара Загора, Хасково и Благоевград.
Има много страни по света, в които IKEA имат магазини, но няма нито една страна по света, в която да има само IKEA. Купете си дрънкулки оттам, но когато става дума за мебели – мястото е друго. На колегите мога само да кажа: „Добре дошли в България.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване