08/23/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Президентът Първанов: Режимът отдавна е нелегитимен

Настъплението на опозиционните сили дава основание да се очаква в най-кратко време окончателно да падне режимът на Кадафи, посочва в свое изявление президентът Георги Първанов. За България, както и за цялата международна общност той отдавна е загубил своята легитимност, след като отказа да изпълни съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и използва военна сила, при това несъразмерна, срещу цивилното население на страната и предизвика смъртта на хиляди либийски граждани.
В изявлението категорично се призовава Кадафи да се оттегли и подкрепящите го все още сили да спрат съпротивата и насилието, за да се избегнат нови невинни жертви. Освен това ръководителите на режима, отговорни за кръвопролитията, следва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага. От изключително значение е да се запази единството и целостта на Либия и да започне процес на национално помирение. Отправя се и призив към Преходния национален съвет и другите борещи се срещу режима сили стриктно да спазват законността и правата на човека и да не допуснат беззаконие и саморазправа. След еуфорията от победата трябва да бъдат успокоени страстите, за да не се стигне до ново разцепление на либийския народ, което може да доведе до хаос с непредвидими последици.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване