08/23/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Райфайзенбанк: Кризата ни удря с тримесечие закъснение, БВП расте с 2,5%

Райфайзенбанк понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през 2012 г. от 4% на 2,5%, съобщиха вчера от институцията. Мотивът за ревизията са сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. На практика това е първата банкова институция у нас, която признава с ревизия на прогнозите си за отражението на трусовете по световните пазари и върху България. Междувременно страната ни не прави изключение от общата тенденция в Европа. Само преди дни Райфайзенбанк интернешънъл, едноличен собственик на българското подразделение, понижи чувствително прогнозата си за икономически ръст и в еврозоната през 2012 г - от 1,7% на 1,1%. Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства и на преките чуждестранни инвестиции ще отслабне допълнително.
Според главния икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев ефектите върху икономиката ни ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2,5%. През 2012 г. възстановяването на българската икономика в общи линии ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година, коментира Ганев. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3,5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове - 3,6% на годишна база. Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.
Припомняме, че в края на миналия месец Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи очакванията си за икономически ръст у нас до 2,3% през 2011 г. и 3,7 на сто догодина. Според последните данни на „УниКредит“ икономическият растеж ще загуби част от скоростта си през идните месеци заради трудностите в процеса на възстановяване и влошените перспективи пред световната икономика. Експертите на банката очакват ръст от 2,8 на сто и 3,3% на годишна база през 2012 г. От „УниКредит“ потвърдиха пред „Класа“, че също ще направят ревизия на оценките си в посока надолу с оглед на последните събития. Конкретните цифри ще бъдат обявени в началото на септември. От OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, залагат ръст от 3,4 на сто в периода 2012-2015 г. Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира над 2,5% за 2011 г., а консултантската компания Ernst & Young изчисли растеж от 3,2 на сто през тази година, който ще се ускори до 4,8% през 2012 г. и 5,6% през 2013 г. Според ЕК ръстът ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване