08/23/11 16:45
(http://www.klassa.bg/)

Телескопът "Джеймс Уеб" ще струва $8,7 млрд.

Американската космическа агенция НАСА обяви, че ще похарчи 8,7 млрд. долара, за да изведе космическия телескоп „Джеймс Уеб“ през 2018 г. и за да поддържа дейността му в продължение на пет години, съобщи Би Би Си.
Оценката, която е с 2 млрд. долара по-висока от предишните, стана ясна от документи, изпратени на американския Конгрес. „Джеймс Уеб“ се смята за наследник на „Хъбъл“ и ще носи на борда си технологии, способни да засичат светлина от първите звезди, появили се във Вселената. Проектът обаче е затруднен от забавяния и нарастване на разходите и някои политици искат той да бъде прекратен. Американската комисия към Камарата на представителите, отговаряща за отпускането на средства, изготви проектобюджет за 2012 г. за Американската космическа агенция, който предвижда спиране на финансирането за обсерваторията. Проектът обаче все още не е обречен, тъй като предстои аналогичната комисия в Сената да се произнесе по въпроса. Освен това спирането на проекта е затруднено и от международното участие в него. „Джеймс Уеб“ се подготвя съвместно с Европа и Канада. Два от четирите инструмента на борда на телескопа, както и ракетата, която ще се използва за извеждането му в орбита, са европейски.
От НАСА ревностно защитават телескопа и го определят като топприоритет. Обсерваторията се смята за едно от следващите големи начинания в астрономията. Тя включва най-голямото огледало, което някога е било изпращано в орбита. Неговите инфрачервени детектори обещават значими открития за ранния Космос. Подготвянето на обсерваторията за полет обаче се оказа сериозно техническо предизвикателство.
Независими оценки миналата година показаха, че общата цена на телескопа е скочила от 3,5 на 5 млрд. долара, а продължаващото забавяне ще надуе крайната сума до над 6 млрд. долара. Заедно с увеличаващите се разходи датата на изстрелването му се отдалечава все повече към края на десетилетието, а според някои експерти е възможно телескопът да не бъде готов за полет преди 2020 г. НАСА отговори на всички критики, като внесе промени в управлението и нареди „положителна ревизия“ на проекта. Точно тя показва, че крайната цена на проекта, включваща изграждането, изстрелването и работата с телескопа, достига 8,7 млрд. долара, съобщи говорител на НАСА.


НАСА праща сонди за измерване на лунната гравитация

Американската космическа агенция планира да изпрати на Луната две безпилотни сонди, които ще събират данни за изготвяне на гравитационна карта на земния спътник, съобщи „Вашингтон пост“. Изстрелването на сондите е планирано за 8 септември. Според изданието те ще бъдат изведени с помощта на ракета „Делта-2“. Двата апарата тежат по 230 кг и всеки от тях е с размерите на перална машина. Сондите близнаци, известни под името GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), ще стигнат до Луната за три-четири месеца. Бавното придвижване на сондите се налага, за да се спести енергия. След като навлязат в лунната орбита, двете сонди ще се движат една след друга в продължение на 82 дни, а под въздействието на гравитацията на земния спътник разстоянието между тях ту ще се удължава, ту ще се скъсява. Събраните от сондите данни ще позволят на учените да разберат какво се случва във вътрешността на Луната, чиято форма не е идеална сфера, а масата й не е разпределена равномерно около ядрото. Учените искат да проверят теорията за мощния удар, според която Луната се е образувала при сблъсък на младата Земя с космическо тяло с размерите на Марс. Възможно е и да се потвърди новата теория, според която нашата планета първоначално е имала два спътника, които постепенно са се слели в днешната Луна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване