08/23/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева: Несъстоятелно е партии да искат повече пари от държавата

Несъстоятелно е искането на някои политически партии да им бъде увеличена държавната субсидия. Още повече по време на криза, когато държавните институции правят възможното за максимално свиване на разходите. Това заяви вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева след поклонението пред мемориала на жертвите на тоталитаризма. Според Цачева, ако трябва да има увеличение на средствата, те трябва да бъдат за пенсии и заплати.
Във връзка с официалното решение на партия ГЕРБ да се откаже от всякакви дарения по време на кампанията за предстоящите местни и президентски избори Цачева изтъкна, че в ГЕРБ желаят „средствата, които партията ще изразходва в изборните кампании, да бъдат прозрачни, да бъдат публични пред българското общество, за да няма спекулации за обръчи и фирми, така както бяхме свидетели на подобни явления до момента".
Коментарът на председателя на парламента за държавните субсидии за партиите идва буквално дни преди тяхното нарастване, което е следствие от предстоящото увеличаване на минималната работна заплата (МРЗ). По закон партиите, които имат свои депутати или са получили най-малко един процент на последните избори, получават годишно като субсидия 5% от МРЗ за всеки подаден за тях глас.
Сега държавната субсидия е около 50 млн. лева годишно, а след покачването на МРЗ ще се увеличи с близо 6,2 млн. лева. Най-много ще нараснат приходите на ГЕРБ, които получиха на миналите избори около 1,7 млн. гласове.
„Класа“ припомня, че през юли финансовият министър Симеон Дянков се зарече държавната субсидия да бъде „отвързана“ от МРЗ, а зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев предположи, че това може да се реши с промени в Закона за политическите партии, където да се фиксира твърда сума за всеки получен глас.
Депутатът от ДПС Четин Казак коментира за „Класа“, че не би възприел намаляване на субсидията чрез промяна на формирането й. Според Казак тези пари трябва да се увеличават с индекса на инфлацията, за да се гарантира нормалната издръжка на партиите. Подобна позиция защити и лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Той смята, че е необходимо да се регламентира годишна сума, достатъчна за издръжката на всяка партия, получила над 1 на сто от гласовете. Според „Атака“ пък първо трябва да се прекрати практиката субсидията да следва депутата. Същата позиция защитават и в РЗС, чиято парламентарна група се разпадна заради обявяването на техни депутати за независими.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване