08/25/11 15:37
(http://www.klassa.bg/)

В Хонконг строят жп линия за 8 млрд. долара

В Хонконг се строи най-скъпата железопътна линия за високоскоростни влакове в света. Един километър от изграждането й ще струва над 300 милиона долара, предаде ИТАР-ТАСС.
Рекордно скъпата жп линия ще бъде с дължина 26 километра, а пътуването между Западен Коулун и китайския мегаполис Шънчжън ще трае 14 минути. Стойността на цялата линия е 8 милиарда долара. Огромната стойност на проекта се дължи на това, че почти целият маршрут ще е под земята и в тунели. Дори последната гара в Коулун ще е подземна. За изграждането на линията ще трябва да бъдат изкопани 4,5 милиона кубични метра пръст, пише БТА.
Не е възможно линията да бъде прокарана на повърхността, тъй като Хонконг е много плътно застроен и няма възможност за изграждането на гара и линии към него, без да бъдат разрушени други сгради.
Новата линия ще бъде ползвана от 240 000 пътници всеки ден. Тя ще съкрати пътуването между Хонконг и Шанхай от сегашните 20 часа на 8 часа, а до Пекин от 24 часа на 10 часа.
Очаква се проектът да бъде финализиран през 2015 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване